angela-duckworth-predanostPovzetek knjige Predanost, Moč strasti in vztrajnosti v življenju in pri delu

avtorica: Angela Duckworth

Ne bom imela le 'službe'. Imela bom poslanstvo. Vsak dan znova se bom soočala z izzivi. Ko bom padla, se bom tudi pobrala. Morda res nikoli ne bom najpametnejša oseba v sobi, ampak trudila se bom, da bom najbolj predana. 

Na dolgi rok predanost šteje več kot nadarjenost. 

Najuspešnejši ljudje so bili vselej predstavljeni kot zgled vztrajnosti. 

Zakaj so bili uspešneži tako zagrizeni pri svojem delovanju? Za večino ni bilo nikakršnih realističnih pričakovanj, da bi kadarkoli dosegli svoje ambicije. V svojih očeh niso bili nikoli dovolj dobri. Bili so vse prej kot samozadovoljni in kljub vsemu so bili, v nekem zelo globokem smislu, zadovoljni s svojo nezadovoljnostjo. Vsak od njih se je gnal za nečim, ob čemer je čutil globoko zanimanje ter pomembnost brez primerjave, in kot sama pot - prav toliko kot cilj - je bila zadovoljujoča. Četudi so bile nekatere reči, ki so jih morali početi, dolgočasne, frustrirajoče ali celo boleče, niso niti v sanjah pomislili, da bi odnehali. Njihova strast je bila neskončna. 

Galton je ugotovil, da so izstopajoči posamezniki izjemni v treh točkah; izkazujejo nenavaden talent v kombinaciji z izredno vnemo in zmožnostjo trdega dela

Po mojem mnenju je osrednji razlog, da je preokupacija s talentom lahko škodljiva, preprost: s tem, da damo talent pod žaromete, postavimo vse drugo v senco. Nenamerno pošiljamo sporočilo drugim dejavnikom - vključno s predanostjo -, da ne štejejo toliko, kot v resnici štejejo. 

Osredotočenost na nadarjenost nas ovira, da bi spregledali pomen nečesa, kar je vsaj toliko pomembno, in to je trud. 

Bolj nam je všeč skrivnostnost kot običajnost. Nietzsche pravi: "Če genije vidimo kot nekako čarobne, se nam ni treba primerjati z njimi in ugotoviti, da nam nekaj manjka ... Da nekoga okličemo za 'božanskega', pomeni, 's tem mi ni treba tekmovati'."

Nehaj toliko brati, začni razmišljati. 

Kmalu jima je postalo jasno, da je početi eno stvar vedno bolje morda bolj zadovoljujoče kot ostati amater pri številnih različnih stvareh. 

Will Smith: "Edina stvar, po kateri bi rekel, da zares izstopam, je, da me ni strah umreti na tekalni stezi. Ne bom se utrudil, pa pika. Morda ste res bolj talentirani, lahko ste bolj pametni, lahko ste bolj seksi. Morda ste celo vse troje. Lahko ste boljši od mene v devetih od desetih kategorij. Ampak če greva skupaj na tekalno stezo, sta samo dve možnosti: ali boste vi prvi stopili z nje ali pa bom umrl. V resnici je zelo preprosto."

Ko pride do tega, kako se odrežemo na maratonu življenja, šteje trud neizmerno veliko. 

Woody Allen: "Moje opažanje je, da je bila oseba, ki je dejansko zaključila dramo ali roman, na boljši poti do uprizoritve ali objave kot pa velika večina ljudi, ki mi povedo, da je njihova ambicija ta, da bi pisali, ampak padejo takoj, na prvi fronti, in dejansko nikoli ne napišejo scenarija ali knjige."

Ostati na tekalni progi je eno, in mislim, da je dejansko povezano z zvestobo našim ciljem, ne glede na to, kako nam je v nekih okoliščinah neprijetno. Toda naslednji dan ponovno priti na tekalno stezo, v želji, da bi spet poskusil, je po mojem mnenju še bolj značilno za predanost. 

Zdi se, da mnogi opustimo začeto vse prehitro in prepogosto. To, da predana oseba vsak dan znova in znova vstane, pripravljena, da se spravi na tekalno stezo in trenira, šteje celo več kot trud. 

Brez truda ni vaš talent nič drugega got neizpolnjene zmožnosti. Brez truda ni vaša veščina nič drugega kot tisto, kar bi lahko naredili, pa niste. S trudom postane talent veščina in obnem je trud tisti, zaradi katerega postane veščina učinkovita. 

Da razviješ resnično mojstrstvo, da razrešiš res težke probleme, traja, vzame nekaj časa - več, kot si morda predstavlja večina ljudi. Potem moraš te veščine uporabiti in dejansko ustvariti dobrine ali ponuditi storitve, ki imajo za ljudi določeno vrednost. Rim ni bil zgrajen enem dnevu.

Predanost pomeni, da je nekaj zate tako zelo pomembno, da imaš nekaj tako zelo rad, da ostaneš temu zvest. 

Entuziazem je nekaj zelo razširjenega. Dolgoročna zavzetost, po drugi strani, je redka. 

Za ljudi, ki so zgled predanosti, običajna metafora strasti kot občutja, ki te prevzame kot ognjemet, nima nobenega smisla. Ognjemeti izbruhnejo v žaru slave, toda hitro izgorijo, za njimi pa ostanejo le oblaki dima in spomini na nekaj, kar je nekoč bilo spektakularno. 

Naredi stvari bolje, kot so bile narejene kadarkoli prej. 

Jasna, dobro izoblikovana filozofija ti da vodila in obenem meje: z njeno pomočjo ostajaš na začrtani poti. 

Predanost pomeni vztrajanje pri istem končnem cilju na zelo dolgi rok. Še več, ta življenjska filozofija, je za vas tako zanimiva in pomembna, da usmerja velik del vaših dnevnih dejavnosti. 

Soočiti se moramo z dejstvom, da sta čas in energija, ki ju imamo, omejena. Vsaka uspešna oseba se mora vsaj delo odločiti, kaj bo počela, tako da se odloči, česa ne bo počela. 

Za začetek je dobro, da se vprašate, kje ste danes. Če še niste tako predani, kot bi si želeli biti, se vprašajte zakaj. 

  • Najprej se pojavi interes. Strast se začne tako, da resnično uživate v tem, kar počnete.
  • Nato pride zmožnost vadbe. Ena od oblik vztrajnosti je zmožnost dnevne discipline, to, da poskušamo vsak dan narediti reči bolje, kot smo jih naredili dan prej. Biti predan pomeni, da nismo hitro zadovoljni sami s seboj.
  • Tretje, kar pride na vrsto, je smisel. Strast zori, ko ste prepričani, da je vaše delo pomembno.
  • In končno: upanje. Upanje je vztrajnost, ki se prilagodi vsakršnim okoliščinam. Od samega začetka pa vse do konca je neizmerno pomembno, da se naučimo nadaljevati, tudi ko stvari postanejo težke, tudi ko dvomimo.

Na različnih točkah bomo doživljali padce - manjše in večje. Če ostanemo na tleh, se predanost izgubi. Če se poberemo, predanost prevlada. 

Will Shortz: "Odkrijte, kaj v življenju počnete najraje, nato pa se s tem poskusite preživljati. Življenje je kratko. Sledite svojim sanjam."

Jeff Bazos: "Karkoli si že želite početi, boste sčasoma ugotovili, da ne boste mogli vztrajati pri svojem delu, če se ga ne boste lotevali s strastjo."

Nerealistična pričakovanja so tisto, kar mladim ljudem preprečuje, da bi razvili resen poklicni interes. 

Veliko takih stvari je, pri katerih pride do navdušenja in subtilnosti šele, ko se zares zakopljete v stvar. 

Celo najbolj uspešni strokovnjaki začno svojo pot kot neresni začetniki. In začetki morajo biti igrivi. 

Na začetku neke poti potrebujemo spodbudo in svobodo, da odkrijemo, kaj nam je všeč. Potrebujemo majhne zmage. Potrebujemo aplavz. Da, lahko se soočimo z drobcem kritike in konstruktivnimi napotki za izboljšanje. Da, moramo vaditi. Toda ne preveč in ne prehitro. Priganjajte začetnika in poteptali boste njegov naraščujoči interes. Ko se to enkrat zgodi, ga je težko ponovno pridobiti. 

Poskusi! Eksperimentiraj! Zagotovo se boš naučil več, kot če ne storiš ničesar!

Gre za stalno željo po izboljšanju. To je ravno obratno od tega, da smo zadovoljni sami s seboj. A gre za pozitivno, ne negativno psihično stanje. To pomeni, da nazaj ne gledamo z nezadovoljstvom, ampak da gledamo naprej in želimo rasti. 

Naj načrtovana vadba postane vaša navada. Ko vam preide v navado, da vadite vsak dan na istem kraju in ob istem času, le redko sploh pomislite, da bo treba začeti delati. Preprosto delate. 

Lahko si obenem želite biti na vrhu sveta in pomagati drugim. 

Ne glede na to, kako mladi ali stari ste, nikoli ni prezgodaj ali prepozno, da bi začeli negovati občutek smisla. Razmislite, kako lahko delo, ki ga že opravljate, koristi družbi. Razmislite, kako lahko z majhnimi, ampak pomembnimi spremembami predrugačite svoje delo tako, da poudarite povezavo med delom in vašimi najbolj temeljnimi vrednotami. Najdite navdih v zgledu - osebi, ki že ima zunanji smisel. 

Star japonski pregovor pravi: Sedemkrat padi, osemkrat se poberi.

Besedna spodbuda je način, da pri posamezniku vzgojimo upanje. Toda da razvijemo pogled na svet, ki je usmerjen s rasti in razvoju, je morda še bolj pomembnost, da s svojimi dejanji pokažemo, da resnično verjamemo, da se ljudje lahko naučijo učiti se. 

James Baldwin: "Otroci niso nikoli znali prisluhniti starejšim, vselej pa so jih z veseljem posnemali."

Biti predan pomeni stopati naprej. Biti predan pomeni, da se trdno oklepamo zanimivega cilja, ki ima za nas zunanji smisel. Biti predan pomeni dan za dnem, teden za tednom, leto za letom vlagati v načrtovano, zahtevno vadbo. Biti predan pomeni, da sedemkrat padeš in se osemkrat pobereš.

Iz knjige PREDANOST, avtorica Angela Duckworth