david-deida razkrita moška naravaPovzetek knjige Razkrita moška narava, DAVID DEIDA

Knjiga je kot neka razlaga za ženske, zakaj se moški vedejo tako, kot se. Da lahko to razumemo, moramo najprej razumeti razlike med moško in žensko energijo. V vsakemu izmed nas je moška in ženska energija, s tem da prirojeno pri ženskah močno prevladuje ženska energija in obratno. V nadaljevanju knjige avtor razlaga, da v današnji družbi vedno več žensk želi delovati z več moške energije, posledično pa moški z več ženske ... Več o tem v nadaljevanju.

Zato ne pozabite – ko se govori o moškem, se namreč govori o moški energiji, ki pa lahko včasih prevladuje tudi pri ženskah (redko).

 • Ena od moških lastnosti je usmerjenost proti enemu cilju, sposobnost osredotočanja.
 • Moški se drži zdaj enega vzorca, zdaj drugega, nikoli dveh hkrati.

Vas včasih zmoti, ker vas ne posluša, medtem ko gleda časopis? Tega ne naredi namenoma, da bi vas ignoriral, ampak preprosto je v njegovi naravi, da je vedno osredotočen zgolj v eno stvar. In v tistem trenutku je to časopis.

 • Moški ne živijo tako zelo v svetu prehajanja in občutij, ampak v svetu problemov, opravil in izzivov.
 • Moškemu se ponavadi resnično niti ne sanja, da vam zadaja bolečino.

Vas z nečim užali, vi izgledate otožno, on pa še kar ne neha z žalitvami … planete v jok, on pa ves začuden vpraša: "A je kaj narobe?". Vi mislite, da je zgolj nesramen in da uživa v vaši bolečini, ampak v resnici se resnično ne zaveda in ne opazi, da vam je zadal bolečino.

 • V svojem bistvu se večini moškim zdi, da življenje močno pritiska nanje. Zato jim je že zgolj živeti naporno.

Moški moto: "Življenje – krotko ali kratko?" Zato jih vse usmerja, da življenju pobegnejo (alkohol, mamila, ekstremni športi, razne odvisnosti … ) ali si ga podredijo (služenje bajnih denarcev, nenehna želja po zmagovanju v športu … ).

Ko mu podarite eno lastnost žensk (intuicija, čustvenost, energija, lepota … - z nežnim poljubom, nasmehom, toplim objemom … ), vas občuti kot svoj vir radosti, v drugače bremen polnem življenju.

 • Moški vedno želijo v življenju nekaj narediti, ker v njem niso doma, medtem ko lahko ženske preprosto UŽIVAJO v življenju samem.
 • Moški ves čas iščejo popolnost v zunanjem svetu (popoln met na koš, popolno opran avto, popolne razmere za deskanje …).
 • Moški so mistično opisani kot 'opazovalci', v svoji Biti zgolj praznina.

V ženski vidijo svetlobo, toplino, ki jo izžareva, in preko 'opazovalca' lahko tudi sam to občuti. Brez ženske ostane zgolj praznina.

 • Moški, ki trdno in verno stojijo za svojo resnico, so ženskam privlačnejši.

Zakaj? Kot se v vseh stvareh v svetu + in - privlačita, se močno privlačita moška in ženska energija. Zato so strastni pari ponavadi zelo nežne ženstvene ženske in izredno odločen možat moški. Ali pa celo obratno - zelo odločna in gospodovalna ženska (deluje z več moške energije) in zelo krotek ponižen moški (več ženske energije).

 • Ženske, ki izžarevajo svojo energijo in sproščeno premikajo svoja telesa, so moškim privlačnejša.

Poznate kakšno žensko, ki fizično ni privlačna, ampak ko stopi v prostor, se večino moških ozre za njo. "Kaj neki je na njej," se sprašujete. Tudi moški ne vedo odgovora, preprosto jim je privlačna. To je primer ženske, pri kateri prekipeva ta ženska energija, kar moški občutijo, zato jih privlači.

 • Prvinski moški strah je strah pred neuspehom v življenju. Prvinski ženski strah je strah pred zavrnitvijo v razmerju ali strah pred izgubo ljubezni.
 • Moški so obsedeni z reševanjem težav. Obožujejo reševanje težav.

Se vam je kdaj zgodilo, da ste svojemu moškemu čustveno pripovedovali svoje težave v službi, kako vam je hudo ... in ste pričakovali, da vas malo potolaži, objame, reče, da bo vse v redu … a kaj on naredi? »Čista bedarija, kar si naredila. Takoj jutri naredi to in to,« in deli navodila, vam je pa hudo … Kaj se je zgodilo– takoj ko je opazil težavo, ki jo imate, jo je želel rešiti, saj je obseden s tem reševanjem težav. Zato deli navodila in nasvete. On ne razume, da ga potrebujete zgolj za tolažbo. Tega v moškem svetu ni.

Morda čutite njegovo reševanje težav kot zavračanje vas in izdajo. Zaradi tega se morda odvrnete od njega, postanete 'hladni'. To bo on občutil kot zavrnitev in si bo mislil: "Tukaj sem, skrbim za njene težave, ona se pa oddaljuje …" Ne ve, da se počutite zavrnjeni in prizadeti. Nepoučen je o vaših notranjih občutkih, vse kar občuti pa je vaše oddaljevanje ali približevanje k njemu.

...