rework Jason Fried & David Heinemeier HanssonChange the way you work forever. Jason Fried & David Heinemeier Hansson

Knjiga ni napisana na osnovi akademskih teorij o podjetništvu. Ampak na osnovi naših izkušenj. Smo majhno podjetje (16 ljudi), obstajamo 10 let in delamo milijonske dobičke. Marsikaj delamo drugače, kakor se pričakuje od podjetja. Pravijo, da se ne da narediti uspešno podjetje brez natančnega 5 letnega poslovnega načrta. Motijo so. Pravijo, da se ne sme deliti lastnega znanja, izkušenj, receptov z drugimi, s konkurenco. Motijo se. Pravijo, da ne moremo tekmovati z velikimi akterji, če ne namenimo določenega budgeta v oglaševanje, marketing, če nimamo pravih prodajalcev. Spet se motijo. Nam je uspelo!

Ovrgli bomo nekatera tradicionalna prepričanja in pristope k poslu.

Danes je nova realnost. Vsakdo ima lahko svoje podjetje. In ne, ni potrebno biti deloholik, da uspeš. Dovolj je, da delate 10 do 40 ur na teden.

Ignorirajte 'the real world'. Ljudje vam bodo rekli: »To v realnosti ne bo nikoli uspelo!«Pojdite iznad tega in opazili boste, da so prebivalci 'real world-a' pesimistični, negativni, obupani. Kar pričakujejo, da bodo sveže ideje, sveža podjetja propadla. Še huje – želijo povleci še druge za sabo v ta pesimizem. Ne verjemite jim! Vse to je morda res za njih, a vam ni potrebno živeti v njihovem svetu!

'The real world' ni prostor, to je le izgovor, da ljudje niti ne poskusijo. To nima nobene veze z vami …

»Na napakah se učite.« - ta izjava je neumnost! Več se naučite iz svojih uspehov.

Dolgoletni poslovni načrti so zgolj fantazija. Pisanje takih načrtov vam daje občutek kontrole nad stvarmi, katere ne morete kontrolirati! Vi morate znati improvizirati. Morate zaznati priložnost na vsakem koraku in jo izkoristiti. Striktno držanje napisanega načrta vas bo zgolj naredilo toge. Odločite se, kaj boste delali ta teden, ne pa vse leto. Ugotovite, kaj je naslednje najpomembnejše dejanje in ga naredite.

Vsi vam govorijo, da morate rasti. Ampak zakaj?! Kaj je narobe s tem, da najdete pravo velikost svojega podjetja in tam ostanete? Za nekatere je to pri 5 ljudeh, za druge pri 50 ljudeh, pri nekaterih pri 300 ljudeh … ali pa le vi in laptop.

Naša kultura občuduje deloholike. Neumnost. Delati več ne pomeni, da vam je bolj mar za podjetje in da boste več naredili. To zgolj pomeni, da delate več.

Ne potrebujete diplome, certifikatov, lepih oblek, kovčka, nadpovprečnega sprejemanja rizika. Potrebujete le idejo, nekaj samozavesti in 'push' za začetek.

Da bi delali dobro, morate imeti občutek, da delate spremembo v svetu. Da ste del nečesa pomembnega. Morate si želeti, da stranka reče: »Vaš produkt / storitev je izboljšala moje življenje.«

Imejte produkt ali storitev, katero bi tudi sami želeli uporabljati. Ni pomembna vaša ideja. Pomembno je, kaj naredite. Ideja je poceni in skoraj nepomembna. Pravo vprašanje je, kako dobro jo boste 'dali v svet'.

Nimam dovolj časa, ni izgovor! Vedno je dovolj časa, če ga pravilno izkoristite. Če si nekaj res močno želite, boste našli čas za to. Ali boste uresničili svoje sanje, je popolnoma vaša odgovornost.

Ko boste imeli podjetje, imejte vedno v mislih, ZAKAJ delate, kar delate. V nekaj morate trdno verjeti! Imeti trdna prepričanja. Velika razlika je med tem, da rečete, da v nekaj verjamete, ali da res v to verjamete.

Po navadi potrebujete manj, kot mislite. Ali res potrebujete toliko ljudi, toliko začetnega kapitala, najeti pisarno, imeti toliko oglaševanja …? Po navadi ne.

»Nimam dovolj denarja / časa / znanja / informacij / izkušenj …« Nehajte se pritoževati!

V začetku pozabite na malenkosti. Osredotočite se na osnovno, najbolj pomembno zadevo. Z malenkostmi se boste ukvarjali pozneje ...

Zavežite se k odločitvam. Namesto. "Razmišljam," se odločite in to storite. Če storite napako, jo še vedno lahko popravite ...

Vaš glavni fokus podjetja naj bo na stvareh, ki zdržijo vedno in ki delujejo. Ne dajajte največ poudarka na nove trende, kar je trenutno 'in'.

Ljudje mislijo, da potrebujejo najboljšo opremo, da so lahko dobri. Ne potrebujete tega. Nikakor pa ne v začetku. Tiger Woods ima lahko najslabšo opremo za golf, vi pa najboljšo, pa vas bo premagal. Zamah je tisti, ki je odločilen, ne oprema.

Ko naredite nek produkt, naredite potem še enega. Vedno morate imeti še en stranski produkt, ki ga lahko ponudite svojim strankam.

Ne preveč razmišljati ali bo nekaj delovalo ali ne, ali bi že začeli s prodajo ali ne ... To storite! Nato spremljajte, kaj se še lahko popravi in spremeni.

Vprašanja, katera si morate večkrat zastaviti:

  • Zakaj to počnete?
  • Katere težave rešujete?
  • Je dejansko uporabno?
  • Dodajate neko dodano vrednost svetu?
  • Obstaja kakšna lažja pot, da to naredite?
  • Je res vredno to početi?

Kadar ostajate v službi do večernih ur, ob vikendih ... Ni razlog v tem, da je toliko dela, ampak v tem, da tega dela niste storili med delovnim časom. Ker ste imeli preveč prekinitev, več motenj. Najslabše prekinitve so ponavadi nepotrebni sestanki.

Ne pozabite na spanec. Če spite manj, res da pridobite nekaj dodatnih ur v dnevu, ampak si s tem delate škodo drugje. Pomanjkanje spanca vpliva na vaš odnos, kreativnost, moralo.

Dolgi 'to do' seznami ne delujejo. Napišite si krajše sezname, kaj morate narediti in to naredite.

Ogromne odločitve je težko narediti in težko spremeniti. Zato delajte majhne spremembe. Če delate majhne spremembe, ne morete storiti velikih napak. Lahko jih hitro popravite, vse skupaj pa privede do velikega končnega rezultata.

Ne kopirajte drugih. To je lahko le  del učnega procesa. Nikakor pa to ne deluje. Če zadevo prekopirate, izgubite najpomembnejši del - razumevanje celotnega sistema. Zato ne kopirajte drugih!