serviraj za zmago, novak djokovicPovzetek knjige Serviraj za zmago; Avtor: Novak Djoković

Tisto, kar želim v tej knjigi deliti z vami, ni dieta v strogem pomenu besede, ki bi vam namigovala, da morate jesti točno to, kar vam zapovedujem. To ne bi bilo niti najmanj smiselno! Večina diet je zasnovana na domnevi, da je enak načrt prehrane primeren za vsakogar in da morate uživati določeno hrano ... To je neumnost! Beseda morate upravičeno ni primerna. Vaše telo ima popolnoma drugačen mehanizem od mojega. Nikakor ne želim, da bi uživali hrano, ki je najboljša za moje telo, ampak bi vam rad le pokazal, kako lahko zase (za unikatno osebo) najdete najboljši način prehranjevanja.

V vsej svoji karieri igram tenis vsakodnevno od tri do pet ur. Na leto odigram tudi po 97 profesionalnih teniških mečev z nasprotniki, najboljšimi igralci današnjih dni. Kadar ni tekem, še naprej treniram na teniškem igrišču več kot tri ure, potem še nadaljnih 90 minut porabim za dvigovanje uteži, nadaljujem z jogo ali tai-čijem, in če še morem, grem še malo tečt, kolesarit ali veslat v kajaku. Kljub temu sem bil celo s takim programom treningov v preteklosti počasen, nekam pretežak in kmalu ves zasopel. Rad bi vam povedal, da se morate resno zamisliti, če menite, da boste samo z vadbo premagali vse svoje težave. Težek, počasen in utrujen sem bil zato, ker sem se prehranjeval tako, kot se prehranjuje večina ljudi. Jedel sem kot Srb - na mojem jedilniku je bilo veliko italijanske hrane (sem povedal, da imajo moji starši picerijo?), še posebno veliko kruha in veliko mesa.

Na začetku vojne smo živeli v strahu. Nekje med bombandiranjem pa se je nekaj spremenilo - v meni, v moji družini, v mojem narodu. Odločili smo se, da se ne bomo več bali. Po tolikšnem številu mrtvih in tolikšnem uničenju, smo se preprosto nehali skrivati.  Ko končno spoznaš, da si popolnoma nemočen, te prevzame nekakšen občutek svobode. Te izkušnje so zame postale največja šola. To, da vdano sprejmeš svojo nemoč, te neverjetno osvobaja. Spomin v preteklost  mi prikazuje, kaj resnično cenim: družino, zabavo, veselje, srečo, ljubezen.

Moja največja vrednota v življenju je nedvomno ljubezen. Vedno sem jo imel pred seboj in nikoli je nisem imel za nekaj dognanega, kajti življenje se lahko obrne v hipcu sekunde. Ne glede na to, kako počasna in težka je lahko vaša pot k zvezdam, ne glede na to, koliko let potrebujete, da prispete do tja, laho v trenutku vse izgubite.

Nismo ustvarjeni za to, da bi bili sami na tem planetu; ustvarjeni smo, da bi se učili drug od drugega v skupnosti in poskusili napraviti naš planet prijaznejši.

Odraščanje v vojnem času me je naučilo še nekaj, kar igra odločilno vlogo, in sicer, kako pomembno je ostati odprtega duha in nikoli ne odnehati z iskanjem novih poti, novih načinov dela.

"To je test, ki nam bo pomagal ugotoviti, če je tvoje telo občutljivo  na določeno hrano," mi je dejal dr. Četojević. Nato mi je ukazal, naj naredim nekaj zelo čudnega. Dlan leve roke sem moral položiti na trebuh, desno roko pa odročiti stran. "Hočem, da se upreš pritisku," je dejal, ko mi je vlekel desno roko navzdol. Čez nekaj trenutkov je prenehal. "Tako se mora začutiti tvoje telo," je rekel. Zatem mi je dal košček kruha in rekel: "Drži ga pred trebuhom in spet odroči desno roko." Spet mi je vlekel desno roko navzdol. Da bi ta igra pokazala ali sem občutljiv na kakšno hrano, se mi je zdelo noro. Vendar, razlika je bila očitna. S kruhom, ki sem ga tiščal na trebuh, sem se komajda uspel boriti proti Četojevićevemu pritisku moje desne roke. Bil sem opazno šibkejši.

Ko odraščaš v komunizmu, te ne učijo svobodomiselnosti. Za to obstaja razlog - če nisi svobodomiseln, svobodoumen, lahko s teboj hitro manipulirajo. Ljudje, ki so na vrhu, veliko vlagajo v to, da ni vprašanj o tem, v kaj moramo verjeti. Bodisi, da je to komunistični vladar bodisi, za mnoge od nas, so to vadarji prehrambene in farmacevtske industrije. Vsi ti ljudje na vrhu vedo, da večino od nas vodi strah. Za to, da bi z vami manupulirali z zastraševanjem, vam ni teba živeti pod diktatorskim režimom. To se dogaja danes v svetu, v vsaki državi.

Strah nas je, da ne bomo imeli dovolj - hrane, denarja, varnosti. Delamo in delamo in delamo, naša telesa pa polnimo s hitro in predelano hrano, ker se bojimo, da se ne bi upočasnili. Potem se naša telesa uprejo, mi pa odidemo k zdravniku zaradi bolečin v trebuhu, glavi, hrbtenici. Želimo si zdravljenja. Prejmemo zdravila. Z njimi zdravimo simptome, medtem ko prave probleme potiskamo pod preprogo.

 

novak djokovic, serviraj za zmago

 

Misel na to, da se bom moral odreči kruhu in drugim vrstam hrane, ki vsebujejo gluten (hrani, ki mi je tako ljuba, tako zakoreninjena v mojem življenju, v moji družini in kulturi), ustrahujoča. Dr. Četojević mi je pozneje sicer dejal, da se mi ne bo treba za zmeraj odpovedati kruhu. Kot pravijo - za zmeraj je zelo dolgo, predolgo. "Dva tedna," mi reče. "Izloči kruh za dva tedna, potem me pa pokliči." Na začetku mi je bilo zelo težko. Hrepenel sem po mehkem, žvečljivem, krepčilnem občutku kruha. A ostal sem discipliniran. Ko so se dnevi kotalili, sem se začel počutiti drugače, boljše. Po tednu dni je ta močna želja po kruhu izginila. Bilo je, kot da me je na nek čudežen način zapustila želja po tistem, kar sem rad jedel celo življenje. Naslednji teden sem se vsako jutro zbudil z občutkom, da še nikoli nisem tako dobro spal. Začel sem verjeti. Potem mi je dr. Četojević predlagal, naj pojem kifeljc. "To je zanesljiv test. Najprej izločiš neko hrano za 14 dni, potem jo spet poješ in opazuješ, kaj se bo zgodilo." In sem ga. Presenetljivo - počutil sem se tako, kot bi vso noč pil viski! Komaj sem vstal iz postelje! Bil sem omotičen, spet se mi je vrnilo težko dihanje in dušenje. Počutil sem, kot da imam mačka. "To je dokaz. Na tak način ti telo dokazuje, da je netolerantno na to vrsto hrane." Zaklel sem se, da bom od tega trenutka naprej poslušal vse, karkoli mi bo govorilo moje telo!

Vse, kar morate storiti, je to, da poizkusite! Če vprašate mene, zame ni najhujši poraz ne uspeti, ampak odločitev sploh ne poizkusiti

V življenju se vse suče okrog uravnoteženosti in zmernosti: v hrani, pri delu, v ljubezni, v seksu, v vsem.

Vse, kar pojeste, vam na določen način spremeni telo.

Nekaj pravil, ki se jih držim:

  • Jejte počasi in zavedno.
  • Dajte svojemu telesu popolna navodila. (Dopoldan: "Telo, želim, da me napolniš z energijo." Zvečer: "Telo, želim, da popraviš škodo, ki sem ti jo čez dan povzročil.")
  • Bodite pozitivni! Verjamem, da hrana lahko posreduje pozitivno ali negativno energijo. Katero od teh dveh, ni odvisno samo od tega, kakšno hrano uživate, ampak tudi od tega, kakšen odnos imate do nje.
  • Prisegajte na kakovost, ne količino.
  • Če ješ preveč, se boš počutil slabo.

Hrana, ki vsebuje gluten, je povezana z depresijo, letargijo (duševno otopelostjo), celo z demenco in drugimi psihičnimi problemi.

Internet nam omogoča pridobiti različne avtoritativne informacije. Toda, kako lahko veste, da so pravilne? Zavedati se morate, da ima vsak strokovni nasvet neko ozadje in da večina ljudi celo tedaj, ko vam resnično želijo pomagati, to počne tako, da koristi tudi sebi. Pomembno je preverjati vse informacije, že dokazane in nove (kakšno korist ima od tega njihov vir), ne da bi bili zaradi dvomov zaprti za nove ideje. Samo vi sami ste lahko najboljša strokovna avtoriteta zase.

Danes obstajajo zdravila in prehranski dodatki za vse. Vendar pa odgovori na vprašanja niso v pilulah.

Moje izkušnje govorijo, da odprti ljudje oddajajo pozitivno energijo, medtem ko zaprti ljudje oddajajo negativno. Vzhodnjaška medicina vas uči, da uskladite um, telo in dušo. Če imate pozitivna čustva (ljubezen, veselje, srečo), ta delujejo na vaše telo. Veselim se srečanja z množico ljudi, še posebno, če je med njimi veliko otrok. Otroci imajo samo pozitivno energijo. Odprti so za vse. Navdajata jih navdušenje in radovednost, smeh je njihova stalnica.

Strah in jeza sta najbolj negativni energiji, ki ju imamo. Strah omejuje vaše sposobnosti, da živite svoje življenje!

Poskušajte biti objektivni, vendar ne dvomljivi. In ostanite pozitivni. 

Winston Churchill: "Živimo od tega, kar dobimo, življenje pa si naredimo s tem, kar dajemo." Kolikor dajete ljudem okrog sebe, toliko se razvija vaša duša, in toliko rastete kot človek.

S kakršnimi ljudmi si obdan, takšen si tudi sam.

(V nadaljevanju natančneje opisuje svoj način brezglutenskega prehranjevanja in 14-dnevni prehranski načrt. Opisuje tudi nekatere priporočljive vaje za telo.)

 

Brezplačna E-knjiga:  NEUSPEHI USPEŠNIH
Česa se lahko naučimo iz neuspehov vseh tistih, ki so danes resnično uspešni in kako lahko to pomaga uspeti nam?