... ki bi jih morala poznati vsaka ženska.

skrivnosti-o-moskih-ki-bi-jih-morala-poznati-vsaka-zenska-Barbara De AngelisPovzetek knjige Skrivnosti o moških, ki bi jih morala poznati vsaka ženska, Barbara De Angelis

Ko smo ženske začele delati, zahtevale enakost, smo se kdaj uprle z: »NE, ne bom!«. V resnici še nismo vedele, kako točno naj bi se obnašale kot 'nove ženske'. Bile smo zmedene, zaradi tega so nas moški pa še težje razumeli.

Hotele smo biti osvobojene, naslednji hip smo želele, da moški skrbi za nas. Šle smo v službo in se naučile same preživljati, še vedno pa smo pričakovale, da nam moški odpira vrata v pisarno. Moške smo prepričevale, da se morajo 'odpirati', biti čustveni, v naslednjem hipu pa smo jim očitale njihove šibkosti.

Moški niso taki, kot so, zato, ker bi hoteli jeziti ženske. Tako so vzgajani skozi tisočletja. In zaradi te vzgoje je intimnost zanje nekaj težkega.

Včasih je bil moški lovec (moral priskrbeti hrano, varovati družino pred zvermi, pred drugim moškim …). Kot da se moški 'spominjajo'  teh primitivnih nagonov, da morajo braniti, nikoli pokazati slabosti, vedno ohranjati nadzor nad položajem in jih nevede uresničujejo v vsakdanjem življenju.

Vedno nadzor nad situacijo - v restavracijah se usedejo na stole, od koder imajo pogled na celo restavracijo.

Zakaj so moški vedno imeli oblast nad žensko?

Preprosto. Vrnimo se v preteklost … Moški je lovil, tudi ženska je lahko, dokler ni zanosila. Potem ni mogla več teči, bila je odvisna od moškega, da ji je prinesel hrano. Ni se mu smela 'zameriti', ker je navsezadnje on prinesel hrano in določil, kako jo bo razdelil. Tudi ko je ženska rodila, je morala otroka dojiti, skrbeti zanj … in ni bilo časa za lasten lov.

Veliko teorij govori o tem, da so si moški priborili oblast nad ženskami samo zaradi globoke zavisti in strahu pred ustvarjalno močjo žensk.

Druga teorija govori o tem, da se moški želi nekako iztrgati od matere. Uporniški deček v moških, ki se še vedno prizadeva dokazati, da ni svoja mama, še naprej poskuša ohraniti oblast nad ženskami in jih obravnava kot manjvredne, češ: »Glej, ker imam oblast nad tabo, sem boljši kot ti. Jaz nisem ti!«

Od moških pričakujemo, da bodo obvladali spretnosti, v katerih se niso nikoli urili – to pa so spretnosti, v katerih smo ženske najboljše – da znamo izražati čustva, biti intimne, negovati čustva in ljubiti.

Marsikaj v našem vedenju, s čimer hočemo biti 'ljubeče ženske', v resnici na naše odnose z moškimi deluje razdiralno.

6 največjih napak, ki jih ženske delajo pri moških

 1. Ženske se obnašajo kot matere in z moškimi ravnajo kot z otrokom.

Domnevamo, da niso sposobni skrbeti zase. Če z moškimi ravnate kot z majhnim otrokom, se bo tudi obnašal kot majhen otrok. Če pričakujete, da je nesposoben, bo nesposoben tudi ostal.

Kako to delamo?

 • Pretirano smo ustrežljive in delamo stvari, ki bi jih on sam moral.
 • Z njimi igramo uganke: »Si lačen? Bi kosmiče? Te zebe? …«
 • Jih stalno opominjamo na stvari, na katere bi morali misliti sami: »Ne pozabi na …«
 • Karamo jih kot otroke: »Ni čudno, da te boli želodec, če si pa …«
 • Popravljamo jih in jim dajemo napotke: »Daj reci mami … in potem naj naredi …«

Zakaj se obnašamo tako materinsko?

Ker smo bile tako vzgojene. Bile smo nagrajene, ko smo storile kaj 'materinskega'. K materinskemu obnašanju se pogosto vrnemo takrat, ko želimo, da bi nas neki moški ljubil.  Do moških smo tudi materinske, da bi jim postale nepogrešljive. Moškim je to všeč. Sploh če mati ni dajala dovolj materinskosti, vam bo 'dovolil', da vi 'dokončate njen posel'.

Kako to uničujoče vpliva na vaš odnos?

Na koncu vam bo moški zameril in se uprl (psihološko, čeprav mu bo to všeč, se bo nekako uprl, kot se je materi v puberteti). Moški bo na koncu imel občutek, da je nesposoben.

Kadar moški nima dobrega občutka glede samega sebe, tudi do vas postane manj ljubeč. Tudi vam bo manj privlačen – ženske privlači SPOSOBNOST.

Čustva v odnosu najhitreje ubijete tako, da z njim ravnate materinsko.

2.    Ženske žrtvujejo svojo osebnost in se v odnosu do moškega, ki ga ljubijo, postavljajo v manjvreden položaj.

Kako to delate?

 • Odrečete se svojim interesom, konjičkom, dejavnostim. Mnogokrat se celo prepričujejo, da so to storile, ker jim ni več do tega hobija …
 • Odrečete se prijateljem ali sorodnikom, ki partnerju niso všeč.

Moški, ki so v sebi negotovi, vas bodo poskušali ločiti od vseh, ki so vam v oporo. Nekateri moški potrebujejo občutek, da imajo popoln nadzor nad partnerko, ker se bojijo, da bi one imele nadzor nad njimi.

 • Postanete take, kakršno si pač želi naš moški.
 • Odrečete se svojim sanjam, da moškemu pomagate uresničiti njegove.

Zakaj se ženske v odnosu žrtvujemo?

Moški od nas pričakuje, da mu damo prednost. Seveda, tako so nam trdno vcepili skozi zgodovino.  Ko to, kar ste, žrtvujete zato, da bi vas nekdo drug imel raje, imate na koncu sebe manj rade.

Vsakokrat, ko se odrečete kakšnemu svojemu interesu, prijatelju, sanjam v upanju, da boste tako pridobile ljubezen moškega, zavržete delček sebe. Čim več žrtvujete, tem manj ostane od vas, dokler se nekega jutra ne zbudite prazne. Nič ni več ostalo od vas. Vse ste porezale stran, da bi postale bolj sprejemljive, in tako ste izgubile svojo bistvo, dušo svoje ženskosti.

Kako se nehate žrtvovati? Naredite seznam vseh interesov, hobijev, ljudi, ki vam kaj pomenijo. Ne izgubite jih. In sledite svojim sanjam. Bolj ko boste izpopolnile same sebe, manj boste potrebovale moško potrditev, da ste dobre.

3.    Ženske se zaljubijo v neuresničene sposobnosti moškega.

Želite reči, da je moški postal uspešen, ko je spoznal vas, da ste ga ve spodbudile k temu? In večino časa in energije posvečate pomoči svojemu moškemu. Da mu bo uspelo zaradi vas! Pri tem izgubljate fokus na svojih ciljih in sanjah.

Najdete si moške, ki nas ne ljubijo ali z nami ne ravnajo lepo, in vztrajate zaradi nečesa, česar ne dobivate od njih, vendar veste, da je skrito v njih.

"Če ga bom imela dovolj rada, se bo spremenil." Resnica je drugačna: moški se bo spremenil, če bo imel sam sebe dovolj rad.  Zdrav odnos z moškim pomeni, da ga ljubite zaradi tega, kar je zdaj, in ne kljub temu, kar je zdaj, in v upanju, kaj bo postal jutri.

Kako ugotovite, da ste »zasvojene« s potrebo po reševanju moških?

 • Pravite, da le vi poznate svojega moškega takega kot je, da drugi tega ne morejo razumeti …
 • Med prijatelji iščete izgovore za njegova dejanja, zakaj z vami ne ravna najbolje.

Kako to nehate?

 • Vse svoje sile usmerite najprej v lastno življenje in lastno poklicno pot, namesto v življenje in poklicno pot svojega moškega.

4.    Ženske prikrivajo svoje odlike in sposobnosti

O sebi govorite posmehljivo, ob najmanjši napaki se podcenjujete in tako ustvarjate vtis, da same sebi niste najbolj všeč. To delate zato, ker mislite, da mu boste tako bolj všeč. »Če igrata namizni nogomet, ga pusti zmagati, te bo imel raje in bolje se bo počutil.«

V prizadevanju, da bi bile »simpatične punce«, ženske skrivajo svojo pravo vrednost.

Moške privlači sposobnost, šibkost pa odbija!

Naredite seznam vseh svojih naravnih darov, sposobnosti, nagrad, dosežkov, dobrih lastnosti … in jih pokažite partnerju.  Ne zavračajte pohval! Poiščite moškega, ki bo želel, da blestite.

5.    Ženske svojo moč prepustijo moškim.

Ženske pogosto žrtvujejo svoje samospoštovanje, osebno dostojanstvo in poštenje, da bi nas moški ljubili.

Kako veste, da to počnete?

 • Živite v strahu pred partnerjevimi kritikami in nezadovoljstvom.
 • Nikoli se ne postavite zase, čeprav veste, da bi se morale.
 • Dovolite, da partner dela z vami tako, kot mu ne bi pustile, da dela z vašo hčerko.

Vsakič, ko moškemu prepustite del svoje moči, ker mu dovolite, da z vami ravna nespoštljivo ali neljubeče, izgubite tudi del spoštovanja do sebe.

Postavite se zase in obranite svoje dostojanstvo – ne dovolite, da bi moški z vami ravnali z manj ljubezni in spoštovanja, kot veste, da ju zaslužite.  Ženske smo tako navajene, da z nami ne ravnajo s spoštovanjem in dostojanstvom, da moškim dovoljujemo, da nas ljubijo manj, kot zaslužimo.

Pazite se skrajnosti – nekatere ženske gredo iz pohlevne miške v zoprnega zmaja, v čisto drugo skrajnost. Najdite ravnovesje med tem.

Ne nagrajujte moškega, da je slabo ravnal z vami! Ko je prepir, on odvihra, pride nazaj, vi se stisnete k njemu in rečete, da ste ga pogrešale.  On to razume: »Z mano lahko delaš kar hočeš. Še vedno te ljubim. Pravzaprav, čim slabše boš delal z mano, bolj se bom bala zate in bolj te bom zasipala z ljubeznijo.«

Kako torej odreagirati?

 • Povejte mu, da ste užaljene ali jezne.
 • Počakajte na odgovor, ki bo pokazal, da vas razume in da mu je žal.
 • Pogovorita se, kako naj bi v prihodnje odreagirala.
 • Potem se pa poljubita.

Če ob moških obdržite svojo moč, to ne pomeni, da imate moč nad njim, pač pa zagotavljate moč sebi, ker se do sebe vedete z ljubeznijo in spoštovanjem in hkrati dosežete, da enako ravnajo z vami tudi moški, ki jih ljubite.

6.    Ženske se obnašajo kot smrkljice, da bi od moških dobile, kar bi rade.

Kako to delate?

 • Delate se naivne ali nevedne, čeprav poznate pravi odgovor.
 • Delate se prizadete, čeprav ste v bistvu jezne.
 • Delate se, da ste zmedene, čeprav niste.
 • Do moškega se obnašate kot do očeta.
 • Uporabljate nežen, zaigran glasek.

Moški vas zaradi takega obnašanja ne bodo spoštovali. Bodo reagirali, res je. A ne spoštovali. Moški vam bodo zamerili. Imeli bodo občutek, da so odgovorni za vas, že tako pa imajo dovolj drugih odgovornosti …

Ne pozabite: Ni vam več treba tekati za ljubeznijo.

Zakaj se moški ne marajo motiti? Moški ne marajo slišati, da so se zmotili. Niti ne marajo  posumiti, da so se morda zmotili. Predvsem pa ne mara, da ženska ve, da so se zmotili, še preden to ugotovi sam.

Moški si vaše pripombe, nasvete in odgovore marsikdaj napačno razlagajo kot napad in kritiko.

Zakaj? Kot majhni fantki so naučeni, da je njihova vrednost v tem, kaj storijo in kar dosežejo (in ne notranji svet misli in čustev). In se naučijo: »Da bom priden, moram to storiti prav.« In tako moški svoje samospoštovanje enačijo z uspešnostjo.

Moški marsikdaj težko rečejo: »Žal mi je«, ker to za njih pomeni, da so nekaj naredili narobe in da so zato slabi.

Ker moški mislijo, da bi vedno morali vedeti, kaj naj si želijo, si vaše povratno sporočilo ali nasvet razlagajo kot znak, da mislite, da ne vedo, kaj delajo in da jim zato ne zaupate.

Kako to rešiti, kako mu povedati svoje mnenje, ne da ga užalite? Ne oštevajte ga, ne obsojajte, ne zmerjajte, ne ocenjujte njegovega značaja ali sposobnost. Samo povejte mu svoja čustva (»Strah me je, ker ne vem, kje sva. Nisi ti kriv, znaki so tako nerazumljivi …«).

Pogosto ga pohvalite in poudarjajte njegove uspehe. Ker moški celo življenje poslušajo, da morajo poznati vse odgovore in vedno vse narediti prav, potrebujejo veliko podpore in hvale. Ne le za svoje dosežke, ampak preprosto zato, ker so taki, kot so.

Ena najpogostejših pritožb moških: »Zdi se mi, da me žena ne ceni dovolj.« On velikokrat misli, da zasluži priznanje za stvari, ki so vam samoumevne – da vsak dan zgodaj vstane, da gre vsak dan v službo, da je dobil avto pod boljšimi pogoji …

Zakaj moški ne marajo, da ženske reagirajo prizadeto ali čustveno?

Ste kdaj imele težavo, potrebovale ste oporo in ljubezen, dobile pa predavanje in rešitve? Moški so prepričani, da morajo vse zadeve UREDITI. Vi si želite ljubezni, on vam daje razum. Ve si želite toplino, on daje nasvete. Me pa potrebujemo, da nas le razume …

Za moške so vedno najpomembnejše rešitve!

Zakaj se moški torej pogosto razjezi, ko začnete govoriti o svojih težavah? Ker misli, da je njegova naloga, da najde  rešitve, in ker včasih rešitve ne pozna, zato se počuti neumnega in nesposobnega, kot da vas je pustil na cedilu.  Ko moški vidijo ženske, da trpijo, marsikdaj krivdo pripisujejo sebi in so potem jezni na vas, ker jim »vzbujate slabo vest«.

Moški si vašo čustvenost pogosto razlagajo kot histerijo – da ne boste znale nehati; misli, da ste v mnogo slabšem stanju, kot ste v resnici. In ne razumejo, da smo ženske čustveno bolj prožne kot oni – v enem trenutku smo objokane, v naslednjem se lahko že smejemo.

Kako torej reagirati ob tem? Ko ste vznemirjene, moškemu natančno povejte, kaj pričakujete od njega (tolažbo, objem, razumevanje …). Povejte mu tudi časovno omejitev, koliko časa želite, da vas posluša, saj se tako veliko bolj varno in domače počuti.  Ne pretiravajte, ko ste razburjene. Moški bo to vse vzel dobesedno.

Moški v besedah ne iščejo  skritega pomena, kot to počnemo ženske. Tisto, kar rečete, vzame dobesedno.

Zakaj moški dajejo vtis, da jim je do ljubezni in partnerstva manj kot ženskam? Moški svoje bistvo enačijo predvsem z delom in dosežki, ženske pa ga iščejo predvsem v odnosu z moškimi.  Če moški ni zadovoljen v službi in s svojo uspešnostjo, bo pozornost težko osredotočil na partnerski odnos.

Moški možgani težje prehajajo od misli k čustvom kot ženski.  Zato tudi rabi več časa, ko pride iz službe, da »preklopi«.  Moški imajo zelo radi občutek, da razumete njegovo obnašanje in da ga ne obtožujete.

Skrivnosti o moških in spolnosti. Moški se marsikdaj izražajo s pomočjo spolnosti, ko ne znajo izraziti svojih čustev. Moški svojo spolno energijo pogosto uporabljajo kot » varen ventil« za sproščanje zadrževane čustvene energije. Ženske pa ravno obratno – najprej moramo imeti čustveno varnost, potem se odločimo za spolnost.

Včasih moški iščejo pri ženskah potrditev in tolažbo s pomočjo spolnosti, namesto da bi zanjo prosili z besedami.

Če domnevate, da se za njegovimi pobudami za spolnost skrivajo nakopičena zatrta čustva, mu pokažite, da jih lahko brez strahu razkrije. Če moškemu dajete občutek, da lahko svoje čustvene napetosti brez nevarnosti sprošča z besedami, bo spolnost, ki temu sledi, zagotovo bolj strastna.

Moški imajo občutek, da jih čustveno zavračate, če zavrnete njihove spolne pobude. Ko moški začne napeljevati na spolnost, vas ne prosi samo za seks, ampak še: »Prosim, sprejmi me, prosim, vzemi me.« Moški ob zavrnitvi občuti, kot da ga ne marate, kot da ni vreden vaše pozornosti, kot da ni dovolj dober. Če se to pogosto ponavlja, se vam bo maščeval tako, da je do vas hladen ali pa si bo spolnost poiskal drugje.

Nikdar popolnoma ne zavrnite partnerjevih spolnih pobud. Dajte mu to, česar si v resnici želi.  Če vam ni do spolnosti s partnerjem, recite NE spolnosti,  DA pa ljubezni do njega.

Ženske imamo raje ljubljenje, moški pa spolnost. Moški imajo oralni seks radi ne le zato, ker je prijeten, ampak tudi zato, ker jim daje občutek, da jih ženska popolnoma sprejema.

Česa moški nikakor ne marajo pri oralnem seksu:

 • Ženske, ki sesajo penis, kot bi hotele molsti kravo.
 • Ženske, ki z zobmi praskajo penis.
 • Ženske, ki samo položijo ustnice na penis, na ostali del telesa pa pozabijo.
 • Ženske, ki so pri oralnem seksu popolnoma tiho.
 • Ženske, ki izljunejo njihovo spermo.

Moški se po spolnem odnosu navidezno oddaljijo zato, da bi spet dobili 'nadzor nad seboj', potem ko so ga med orgazmom izgubili.

Sprijaznite se – moški so dovzetni za videz. Zato sprejmite dejstvo, da se bo partner bolj zagrel za vas, če boste fizično privlačne.

20 stvari, ki moške v spolnosti najbolj odbija:

 • Ženske, ki se obnašajo, kot da spolnosti ne marajo.
 • Ženske, ki nikoli ne dajo pobude za spolnost.
 • Ženske, ki z moškim telesom ravnajo nepoznavalsko.
 • Ženska, ki odgovornost za svoje orgazme prenaša na moškega.
 • Ženske, ki so v postelji spolne prometne policistke.
 • Spolno truplo – ženske, ki so v postelji neodzivne.
 • Spolno blebetanje – ženske, ki v postelji preveč govorijo.
 • Ženske, ki se zanemarjajo.
 • Ženske, ki ne marajo svojega telesa.
 • Ženske, ki se preveč ukvarjajo s svojo zunanjostjo.
 • Ženske, ki ne marajo, da jih moški ljubi oralno.
 • Ženske, ki se preveč hlastno poljubljajo.
 • Ženske, ki so preveč resne.
 • Ženske, ki so pretirano odvisne in lepljive.
 • Neumne, plitve ženske.
 • Ženske, ki jih zanima samo finančni položaj moškega.
 • Ženske, ki izkoriščajo spolnost, da manipulirajo z njimi.
 • Ženske, ki govorijo o svojih prejšnjih ljubimcih.
 • Ženske, ki v spolnosti niso spontane.
 • Ženske, ki nosijo grdo spodnje perilo.