7 skrivnosti motivakcije smiljan moriSmiljan Mori

Eno najbolj pretkanih pasti uma: »To že vem.«

Vaše mnenje o vas samih je vaš avtopilot.

V otroštvu ste nevede, nezavedno dobili neka prepričanja. Zdaj pa jih lahko zavestno spremenite.

Naše MISLI nas vodijo v  DEJANJA, ponavljanje teh dejanj po 30-ih dneh postane NAVADA, kar vodi v določeno VEDENJE.

Težava je v tem, da ljudje zaspimo, smo v coni udobja in takrat si rečemo: »Saj ni tako slabo, drugim je še slabše…«, a to nam ne pomaga, če želimo uspeti.  Kako iz cone udobja? Postavite si višje cilje, višji prag. Vsak dan dajmo vse od sebe, česar smo sposobni in še dodatnih 30%. Rezultat je tako zagotovljen.

Otrok poskuša shoditi, dokler sam ne uspe. Včasih se lahko zgledujemo po otrocih. So vztrajni, ne rečejo: »Tega pa ne znam, ne morem,« in ne rečejo: »Saj sem že poskusil, pa ne gre …«

A ponavadi je težko narediti nekaj novega, drugačnega. Naredimo poizkus: Plosknite z rokami, združite roki, kot da molite, ter poglejte kateri palec je zgoraj. Zdaj pa zavestno zamenjajte roki tako, da bo zgoraj drugi palec. Verjetno vam je nekako naudobno. Zakaj? Ker je drugače od navade. In tako je pri vseh zadevah. Da nam neko dejanje postane navada, ga moramo ponavljati vsaj 30 dni.

Vse, kar se nam zgodi in vsak človek, ki ga srečamo, je naš učitelj – pomislite, kaj se morate podane situacija ali od določenega človeka naučiti. Kaj te moti pri določeni osebi? Je to kaj povezano z vami? Zagotovo je. Zato si vzemite to kot osebno 'šolo'.

Vsakdo izmed nas ima OMEJUJOČA PREPRIČANJA – te smo se podzavestno naučili, lahko jih pa zavestno izgubimo.

Vaša samopodoba, vaše mnenje o vas samih, bo odločilno vplivalo na vaše dosežke v življenju. Svet se ne bo spremenil; vi pa odločate ali boste gledali skozi očala optimizma ali pesimizma. Najdemo vedno samo tisto, kar iščemo – dobro ali slabo; težave ali rešitve.

Sami s seboj se pogovarjajte pozitivno; dnevno kontrolirajte samogovor. Samo VI lahko to storite.

Ljudje razmišljamo v slikah. Besede sprožijo v glavah določene slike (ob samogovoru ali ko vam drug nekaj razlaga), ki vplivajo na počutje in čustva.

Svoja čustva lahko v trenutku spremenite. Dokaz za to je tukaj. Pomislite in mi odgovorite zdaj o naslednjih zadevah:

 • Kako bi izgledal vaš partner z oslovskimi ušesi in usti kot klovn?
 • Kako je bilo na zadnjem pogrebu?
 • Kako je bilo na vašem najboljšem dopustu?

Ob dajanju odgovorov na podana vprašanja, spremljajte čustva – spremenijo se v sekundi. Smeh ob prvem vprašanju, žalost ob drugem, sreča od tretjem.

Bi v kinu gledali 1000-krat film, ki vam ni všeč? Zakaj torej odvrtite v glavi 1000-krat dogodek, ki vam ni všeč?? Zakaj večkrat povemo in ponavljamo, ko naredimo neko napako; zakaj to razlagamo še prijatelju, znancem … ?? Ne počnite tega. Škodite sebi in svojemu napredku.

Večkrat pomislite na najlepši trenutek v svojem življenju!

Otroci do 7. leta 140.000 – 150.000 krat slišijo nekaj negativnega, medtem ko 3000-4000 krat nekaj pozitivnega. In tako se naučimo, da 70% časa razmišljamo in govorimo negativno. To lahko spremenimo le tako, da ZAVESTNO mislimo na pozitivno večino časa.

Vaš samogovor določa nivo uspeha v vašem življenju. Kako se naučimo pozitivnega samogovora?

7 dni si vsak dan zapisujte svoje negativne misli, zato da jih ozavestite. Potem jih zamenjajte s pozitivnimi (napišite na papir). Negativne misli velikokrat pridejo ko beremo časopise, TV, poslušamo poročila … Zato se tega izogibajte, saj vas ves čas programirajo na težave, pesimizem …

"Besede imajo skrit vpliv, kakor ga ima Luna na plimovanje." (Rita Mae Brown)

Kaj vas najbolj moti pri ostalih ljudeh? Aha, taki ste. »Na zabavi je bilo tako dolgočasno«. Verjetno ste bili vi dolgočasni, zato ste to tako dojemali.

Nekdo, ki se hitro razburi, ima negativno samopodobo.

Koliko ste vredni? Želite dobiti 1000.000 evrov? OK, dobite, če daste svoji dve očesi ali obe roki ali nogi… Bi dali? Ne. No, torej ste vredni vsaj 1000 000 evrov, pa verjetno niti za več ne bi. Zakaj niste potem hvaležni za tako neprecenljivo stvar, kot je vaše telo? Zakaj ga ne negujete?

Investicija v znanje – ključ do uspeha in sreče

Berite knjige, poslušajte avdioprograme, videoprogrami, udeležujte se seminarjev, pišite si DNEVNIK idej in razmišljanja …

Čustva

Ko bodo ljudje razumeli svoja čustva, bodo vedeli, zakaj tako odreagirajo.

V vsakemu od nas je:

 • Potreba po varnosti / udobju (Ko se bodo ljudje počutili varne, pomembne in zaželene, ne bodo imeli potrebe po zatiranju drugih, saj to počno le v želji, da bi se sami zdeli večji v primerjavi z ostalimi.)
 • Potreba po različnosti / drugačnosti (novo stanovanje, nov avto ... rastemo, želimo nekaj več, drugače)
 • Potreba po pomembnosti (da nas potrebujejo, da ima naše življenje nek smisel, smo enkratni in neponovljivi)
 • Potreba po povezanosti / ljubezni (želja po intimnosti, biti del skupine, biti z nekom ...)
 • Potreba po rasti in razvoju (ni važno koliko zaslužite, kakšen avto vozite, kaj lepega si ljudje mislijo o vas. Če vi ne boste čutili, da osebnostno rastete, ne boste nikoli zadovoljni.)
 • Potreba po prispevanju (daj, kar želiš dobiti)

Epiktet: »Človek ni zaskrbljen zaradi stvari, ampak zaradi načina gledanja na te stvari ali dogodke."

Strah je tisti omejujoči dejavnik, ki lahko uniči vaše življenje. Strah lahko v trenutku spremenite v pogum, slabost v svojo moč. Strah pred neuspehom nas pripelje točno tja, kjer si najmanj želimo biti.

3 dejavniki, ki vplivajo na naša čustva

 • Fiziologija našega telesa

3-krat visoko poskočite kot zmagovalci na tekmi – zagotovo postanete boljše volje. Ko ste slabe volje, se samo vzravnajte, dvignite glavo, stopajte bolj odločno in že se spremeni vaše čustvo.)

 • Besedne sestavine čustev

Kar govorite, to čutite. Kar čutite, to verjamete, postane vaše prepričanje. Vaša prepričanja vplivajo na vaša dejanja. Vaša dejanja pa na vaša rezultate, ki jih dosegate. Uporabljajte besedni zaklad uspeha!! Možgani ne znajo ločiti med nisem in sem. Zato ne govorite: "Nisem debel," ampak raje recite: "Iz dneva v dan sem bolj vitalen." Vedno iščite pritrdilne izjave. Besede in prispodobe, ki jih izgovarjamo, imajo neverjetno moč.

 • Vaše misli (na kaj se osredotočate) in vaša prepričanja, ki jih imate o določenih stvareh

"Denar ljudi pokvari." Tako prepričanje vas bo vodilo le v revščino.

Vprašanja imajo neverjetno moč!

Postavljajte si prava pozitivna vprašanja, da boste dobili pravi, pozitivni odgovor. Ne se spraševati: »Zakaj mi ne gre,« ampak se raje vprašajte: »Kaj moram spremeniti, da pridem do cilja?«

»Če človeka nekaj sili leteti, se ne bo nikoli plazil«. Helen Keller

Ljudje,  ki so uspešni, so znali premagati določene strahove in omejujoča prepričanja. Sprejeli so neke odločitve in jih nato podprli z dejanji.

Napišite si 5 svojih omejujočih prepričanj, ki vas ovirajo na poti do uspeha.  (Naprimer: Nimam izkušenj. Sem ženska, zato mi ne gre. Sem še premlad. Nimam denarja za začetek ...). Zdaj popačite svoja prepričanja (izgovorite jih v visokem tonu glasu, dodajte smešne gibe telesa, kot da se norčujete iz tega). S tem boste zmedli vašo podzavest, ki je do zdaj neizpodbitno verjela tem omejujočim prepričanjem in vas s tem ovirala na vaši poti. Zdaj ustvarite nova prepričanja, ki so protiutež starim. Primer: omejujoče prepričanje: "Sem ženska, zato ne morem uspeti v podjetništvu." Novo prepričanje: "Kot ženska me še bolj občudujejo, imam določene prednosti, zaradi katerih sem še boljša."

Vsi uspešni ljudje imajo nekaj skupnega – nihče si ne dela velikih skrbi s tem, kaj vse se mu zgodi na poti do uspeha.

»Skrb  ne doseže ničesar, samo čas tratimo z njo«. (John Templeton)

Ne smemo skrbeti zaradi stvari, ki jih ne moremo spremeniti in na katere nimamo vpliva. Ne smemo biti zaskrbljeni zaradi stvari, ki se še niso zgodile. Ne smemo biti zaskrbljeni zaradi stvari, ki jih lahko spremenimo.

»Ukvarjajte se s tem kam greste in ne s tem kje ste bili« (Templeton)

To ni tisto in tisto ni to. Če bi to bilo tisto in tisto bilo to, bi bilo vse isto. Tako pa ni.

Torej, nikoli ne recite: »Saj to sem pa že poizkusil in ni delovalo.« To zdaj ni tisto, kar je bilo takrat.

Zdravje

»Telo je ogledalo človekove duše.« Ludwig Wittgenstein

 1. Dihanje (večkrat dnevno globoko in počasi dihajte, to vam bo dalo veliko nove energije in sproščenosti)
 2. Do dvanajste dopoldne jejte samo sadje in zelenjavo
 3. Pravilno kombinirajte prehrano
 4. Pijte dovolj vode čez dan (vsaj 3 litre)
 5. Dramatično zmanjšajte uživanje mesa in mleka
 6. Recite NE kavi, nikotinu, alkoholu, sladkorju
 7. Več ko boste brali o zdravi prehrani, več boste vedeli
 8. Moč aerobne vadbe
 9. Najdite svojega trenerja (predvsem zaradi motivacije)

Komu moramo oprostiti? Oproščanje je nek način ozdravitev od raznih zamer, ki jih nosimo v svojem srcu do različnih ljudi, ki smo jih srečali v življenju. Najprej oprostite staršem. Od njih ste namreč pobrali veliko dobrega in tudi največ omejujočih prepričanj.

Ne pozabite: Ljudje niso njihova dejanja. Ne iščite NAMENA njegovega dejanja, ampak se vprašajte po RAZLOGIH, zakaj je to naredil. Če je nekdo storil nekaj slabega, to še ne pomeni, da je on osebno slab človek. Ne, le njegovo dejanje je bilo slabo.

Komunikacija

Način komuniciranja z drugimi ljudmi v veliki meri določa naš uspeh v življenju.

»Dober poslušalec ni le priljubljen, ampak na koncu tudi več ve.« Wilson Mizner

V bistvu komuniciramo zato, da se dobro počutimo.

Prepričanja, ki jih potrebujemo, da bi lažje komunicirali z drugimi ljudmi.

 • Ljudje niso njihova dejanja.
 • Ljudje daje vedno od sebe toliko, kolikor zmorejo in znajo.
 • Vedno obstajata dve plati zgodbe.
 • Bolj pomembno kot njihovo vedenje je to, kdo v resnici so.
 • Nikoli ne predvidevajte, kaj se je zgodilo.

Osnovno pravilo v človeškem odnosu je, da prijazen nastop sproži prijazen odziv.

Vprašajte za pojasnilo – ne obtožujte.

Negativni ljudje v bistvu prosijo za pomoč. Negativni ljudje nimajo najboljše podobe o sebi, niso samozavestni in si ne pustijo ljudi toliko blizu. Ko se človek pritožuje, ko je negativen, ga poskušajte spomniti na njegove dobre trenutke, na njegove uspehe.

Nikoli ne morete vedeti, kaj od svojega znanja boste resnično potrebovali, zato raje že danes dajte vse od sebe, da boste pripravljeni, ko bo prišel vaš trenutek.

Vaša izobrazba je le vstopnica na tržišče delovne sile, na tržišče ponudbe in povpraševanja, na tržišče uspeha in neuspeha.

85% uspeha, ki ga boste v življenju dosegli, je odvisno od tega, s kakšnimi ljudmi se družite.

7 motivacijskih trikov s pomočjo vašega telesa

1. Motivacijski gib; Hitri, nenadni, močni gibi v trenutku povečajo vašo motivacijo
2. Motivacijski vdih; Globoko vdihnite, zadržite, nato pa močno izdihnite. Ponovite 5 krat.
3. Motivacijski krik; Vzkliknite; To, super,
4. Drža telesa; Pokončo, naravnost, sedenje, prsni koš naprej, oči navzgor..
5. Mimika obraza; Nasmejte se, kot da ste ravno postali miljonar.
6. Glasba; Najbolj priljubljene skladbd
7. Prijeten vonj

Kako vzgajati otroke, da bodo samozavestni in uspešni

 • Bodite mu vzor.
 • Ne primerjajte svojega otroka z drugimi.
 • Omejite gledanje TV (V zgodnjih letih je TV elektronski zmanjševalec optimizma, ko odrastemo, je TV elektronski zmanjševalec denarja.)
 • Zavedajte se, da otrok ne more biti brez napak.
 • Spodbujajte ga k branju in gledanju poučnih filmov.
 • Večkrat mu povejte, da ga imate radi (naj vas ne bo strah pokazati iskrene ljubezni).
 • Naučite ga samostojnosti in neodvisnosti.

Potreba po ljubezni je ena izmed človekovih potreb. Če te potrebe niso zadovoljene, bomo težko popolnoma srečni. To je osnovna človekova potreba. Všeč nam je, če vas nekdo obožuje, ljubi, podpira, všeč nam je občutek, da nekdo skrbi za nas, da nismo sami, radi imamo varnost …

"Nikar ne tratimo svojih dni z nekoristnim sovraštvom in ne tekmujmo, kdo bo dlje kuhal mulo." Samuel Johnson