Lepe misli iz knjige SRCE IN KAMEN, Vid Legradić >>

srce in kamen vid legradic (1)Privilegiran je tisti, ki zna videti. Srečen je tisti, ki zna doživeti. Opazovati in spoštovati.

Če se rodiš, moraš tudi umreti. To je cena življenja. Majhna cena. Zato se ne obračaj. Pojdi pogumno naprej in našel boš nove svetove. 

Odzval se je vabilu gora, nenavadnemu klicu razgleda z domačega blokovskega okna, ki je začaral njegovo dušo in zasvojil srce.

Spomini so za vedno. Preživijo vse, tudi čas. Tako menim zato, ker so spomini, v primerjavi s časom, nesnovni. Še več. Drznem si trditi, da je obstoj človeka, v primerjavi z vesoljem, nesmiseln. Zato je še toliko bolj pomembno, da polno izkoristimo enoto svojega obstoja, ki ji pravimo življenje. Prav vsakega od nas bodo zdaj ali kasneje definirali spomini. Naj bodo kakovostni.

Zame so gore nekaj posebnega. So vrt večnosti in ponosa, ki me vedno znova prevzame. Tako so mogočne, da lahko ustavijo ali preusmerijo vetrove in reke. Vpliv imajo na človekovo razmišljanje, kulturo, družbo in na tok zgodovine.

V primerjavi z goro smo neverjetno majhni in nepomembni. Ljudje. Človeštvo. Posameznik.

Gore razumejo. Gore odpirajo portale človeške duše. Posebno takrat, ko jih obiščem sam. So navdih in povod za razumevanje zakonitosti življenja onkraj sivega vsakdana.

Sem gost, v koščku divjine, ki prekipeva od množice življenj. To je njihov dom, jaz pa sem le samotni obiskovalec. Ugotovitev, ki mi je dala misliti. Na takšne kraje moramo paziti.

Zato tvegajmo, da ob koncu življenja ne bomo razmišljali o senilnem dolgočasju! Naredimo danes! Kajti nekega dne ne bomo več zmogli hoditi, se gnati, biti nekaj več. To je dolžnost do lastne prihodnosti. Da se bomo spomnili in podoživljali pustolovščine, bogatega življenja, ki smo ga povzdignili nad cono udobja in vodili do svobode.

Vrnitev je bistvo potovanja, ki ga osmisli.

Da se nekaj doživi, je potrebno zapustiti cono udobja. Zato odrinem in se prepustim zgodbi, ki jo napiše potovanje.

Vonj indijskih ulic je v meni spodbudil razmislek o človeštvu. Kovinski sij skale v himalajskem soncu me je navdal s spoštovanjem do sil narave. Spomnim se okusa listov koke v Boliviji, ostrine vetra na Islandiji in lišajev, visečih z drevesnih vej v Ameriki. Okus poljuba na Pacifiku je bil drugačem od okusa poljuba na Triglavu. Čas je v Afriki tekel drugače kot doma.

Bistvo potovanj je ustvarjanje novih spominov. Ti so ključ do upočasnitve časa.

Vse, kar obstaja, se vrti in kroži. Voda, hranila, ogljik in še nešteto drugi stvari. Gore rastejo in se spuščajo. Zemlja kroži okoli Sonca. Zvezde in galaksije se rojevajo in umirajo. Morda sledi krožnemu vzorcu celo življenje. Kot del nečesa večjega smo vpeti v nešteto ciklov.

Zaradi posedujočih znanj in vrednot lahko gornik postane eden od osebnostnih profilov prihodnosti, ki bo s pozitivnim delovanjem prispeval k pozitivni preobrazbi prihodnje človeške družbe.

Lepi trenutki se ne merijo v dolžini, temveč v moči doživetja.


Poglejte si še čudovite slike iz knjige SRCE IN KAMEN >>


Že res, da lepote Julijcev morda spominjajo na gorovja iz fantazijskih zgodb, a so še zmeraj resnične. Kot smo resnični tisti, ki jih obiskujemo.

Osupljivo je, da danes, ko je na voljo toliko informacij, bobnenje plazu ne zmore preglasiti žvenketa denarja.

Igraj se kot otrok, kot pustolovec. Kot norec. Doživi, objemi, smej in ljubi se maksimalno, z vsem srcem in vso dušo! Z vsem sabo. Izberi najboljše kar lahko, tudi če se zdi nedosegljivo.

Odločitev za doživljanje življenja je včasih težka. Okolica sodi, opominja, zatira, usmerja. Družba te zahteva zase. Toda ne obstajaš za namene drugih! Nisi poklican za služenje nekomu ali nečemu. Prenehaj živeti kot stranska oseba v svetu drugih. Piši svojo zgodbo. Ti nisi tisto, kar se ti je zgodilo. Ti si tisto, za kar si se odločil, da boš postal. Nekdo, ki se nikoli ne premakne, ne bo nikoli opazil verig, v katere je vklenjen. Zato se izobražuj. Investiraj v razgledanost in znanje. Neprestano. Beri, beri, beri. Poskusi. Tvegaj in če izgubiš - bravo! Veliko ljudi ni niti poskusilo. Tveganje je račun za uspeh. Tudi pri osvajanju gora.

Pusti. In videl boš, kar bo ostalo. Stare stvari bodo odšle, nadomestile jih bodo nove. To je cena osebne rasti. Podkrepi jo z vizijo. Vizije se ustvarjajo s strastjo in sanjami. Živi sanje, bojuj se zanje. Verjemi vase. Zmeraj. To te bo pripeljalo na cilj, ki si si ga izbral. Med procesom se odloči za nekaj, kar ti daje moč, inspiracijo in kar lahko daš svetu. To bo dalo smisel tvojemu obstoju. Ne boj se, če si dober. Ne privlačimo, kar hočemo. Privlačimo, kar smo!

Spoštuj se. Ne čakaj, da te bo kdo ljubil. Ljubi najprej sebe. Ti si prvi. Le tako boš lahko pomagal drugim. Tudi v hribih. Si največji projekt, na katerem boš kdajkoli delal. Pazi na svoje telo. Živi zdravo in bodi aktiven. Za samozavest treniraj. Za dušo hodi. Znanje je dostopno vsakomur in v znanju je moč. Za razumevanje piši. Za zabavo služi denar. Včasih je težko. Včasih bo težko. Toda bolečina bo odšla, ko bo zaključila svoje učenje.

Bodi pozitiven, kajti naša resničnost je ogledalo naših misli. Kar ustvarimo znotraj sebe, se manifestira v naši okolici. Povezava med strastjo in zadovoljstvom je nasmeh.

Zavedaj se, da sooblikuješ prihodnost. Naj bo ta lepa zate, za ljudi, za živali, za rastline in za ves planet. Zato streniraj svoje razmišljanje, da boš videl nekaj dobrega v vsem. Pozitivnost je izbira. Veselje v življenju je odvisno od kvalitete osebnih misli.

Doživi. Imej pogum, da živiš življenje takšno, kot ga hočeš živeti! Dovoli si, da si srečnejši! Si na svoji poti, ki je nisi dolžan nikomur pojasnjevati. Bodi tisto, kar si želel biti nekoč. Raztrgaj pajčevine, pusti konce, naj gredo v pozabo. Bodi ti! Užij in ceni tukaj in zdaj, kajti nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo jutri. Življenje je kratko. Meri ga v čudenjih, ne v številu let. Ne bodi igralec, bodi avtor svoje zgodbe. Bodi tisti, ki je na svojem vrhu našel najlepši razgled.

Iz knjige SRCE IN KAMEN, Vid Legradić >> 

srce in kamen knjiga vid legradic (1)