khalil-gibran-the-prophet-182x300The Prophet (prerok); klasika by Khalil Gibran

Kahlil Gibran (The Prophet) o ljubezni ...

Ko ti ljubezen da znak, ji sledi. Čeprav so njene poti težke in strme. Ko te njena krila zajamejo, jim še sam pomagaj. Čeprav te skriti meči lahko ranijo. In ko ti spregovori, ji zaupaj. Čeprav ti njen zvok lahko uniči in spremeni sanje ...

Ljubezen ne poseduje in ne more biti posedovana.

Skupaj sta bila rojena in skupaj bosta ostala v večnosti. Vendar dovolita prostoru bivati v vajini povezanosti. Pustita krila božanskosti plesati med vama. Ljubita drug drugega, vendar ne posedujta drug drugega. Natočita si pijače v čašo drug drugemu, vendar ne pijta iz iste čaše. Dajta drug drugemu rezino kruha, vendar ne jejta istega kosa. Pojta in plešita skupaj in bodita srečna, vendar si pustita svobodo.

 

Kahlil Gibran (The Prophet) o otrokih ...

Vaši otroci niso vaši otroci. So sinovi in hčere Življenja samega. Prišli so preko vas, a ne iz vas. In čeprav so z vami, niso vaša last.

Lahko jim daste ljubezen, toda ne svojih misli, kajti oni imajo svoje lastne misli. Lahko sprejmete njihova telesa, ne pa njihovih duš, kajti njihove duše že prebivajo v hiši jutrišnjega dne, ki je vi niti v svojih sanjah ne morete obiskati.

Lahko si prizadevate, da boste takšni kot oni, toda ne trudite se, da bi oni ravnali kot vi. Kajti življenje ne teče nazaj in se ne ustavlja ob tem, kar je bilo včeraj.

Vi ste lok, iz katerega so kot žive puščice izstreljeni vaši otroci. Lokostrelec pa vidi cilj na poti neskončnosti in On s svojo močjo napenja lok, da bi Njegove puščice mogle leteti hitro in daleč. Naj napetost, ki jo ustvarja v vas Lokostrelčeva roka, rodi veselje, kajti kakor ljubi puščico v letu, tako ljubi tudi lok, ki miruje.

 

Kahlil Gibran (The Prophet) o dajanju ... 

Kadar daš del svoje lastnine, daš zelo malo. Kadar daš del sebe, takrat resnično daš. Kaj drugega so vaša lastnina kot stvari, ki jih imate in čuvate iz strahu, da jih boste morda potrebovali jutri? Kaj je strah pred potrebo drugega kot potreba sama?

So tisti, ki dajejo iz sreče in sreča je njihova nagrada. In so tisti, ki dajejo iz bolečine in bolečina je, kar dobijo.

Vse kar imate, bo nekoč dano naprej. Zato dajte sedaj, ko je sezona dajanja vaša in ne vaših naslednikov.

 

Kahlil Gibran (The Prophet) o samo-spoznanju ... 

Ne recite: "Našel sem pravo resnico." Raje recite: "Našel sem eno izmed resnic."

Ne recite: "Našel sem pot do svojega bistva." Raje recite: "Našel sem svoje bistvo, ki je na moji poti."

 

...