Umetnost-preprostosti Dominique LoreauAvtorica: Dominique Loreau

Bistvo knjige je v tem, da si ljudje kompliciramo življenja in se preobremenjujemo z odvečnimi zadevami, namesto da bi si ga poenostavili in živeli srečno. Spodaj vam dajem nekaj odlomkov iz knjige:

Dandanes se začenjamo zavedati, kakšne nevarnosti izvirajo iz vsakršnih pretiravanj in izobilja, in vedno več ljudi si želi na novo odkrivati radosti in pozitivne plati preprostejšega in naravnejšega življenja.

Ostati moramo čuječi: pasti porabništva, telesne in duhovne lenobnosti in negativizma prežijo na nas, če le malo popustimo.

V naših zahodnih družbah ne znamo več živeti preprosto, imamo preveč materialnih dobrin, preveč možnosti izbire, preveč skušnjav, preveč želja in preveč hrane. Potratni smo in uničujemo prav vse.

Ne gre se za to, da bi postali popolni, ampak da bi bilo naše življenje bogatejše.

Odpovejte se preobilju stvari, pa vam bo ostalo več časa za lastno telo.

Preprostost pomeni, da imate malo, ker ste tako lahko odprti za bistveno in za pravo vsebino stvari. Poleg tega pa preprostost skriva toliko čudovitega.

Pri mnogih je materialno bogastvo odsev njihovega življenja, dokaz, da obstajajo. Zavestno ali nehote povezujejo svojo identiteto in samopodobo s tem, kar imajo. Več imajo, bolj se počutijo varne in zapolnjene. Mnoge ta lahkomiselnost spreminja v bitja brez življenja.

Boleče se je odpovedati nekaterim predmetom, ampak kakšno olajšanje sledi potem! Najtežje se jih ni znebiti, ampak presoditi, kaj potrebujemo in česa ne.

Naša kultura ni ravno prilagojena tistim, ki izberejo zmerno življenje, saj ti ogrožajo gospodarstvo in potrošniško družbo. Imajo jih za obrobneže in za moteče posameznike. Osebe, ki po lastni izbiri živijo skromno, jedo malo, niso razsipne in veseljačijo malo ali nikoli, so kmalu označene za skopuhe, hinavce in nedružabneže.

Vsi se lahko odločimo, da bomo bogati, ker bomo imeli malo.

Minimalizem terja urejeno življenje in veliko pozornosti do podrobnosti.

Nimamo v lasti stvari, one imajo nas.

Telo je zavetje duha, tako kot je dom zavetje telesa; naš duh mora biti osvobojen, da se lahko razvije v vsej polnosti.

Naš dom bi moral biti kraj počitka, vir navdiha in zdravilno območje. Naša mesta so prenaseljena, hrupna, prebarvita in s preveč stvarmi.

Pri barvah se odločite za enobarven svet. Barve utrujajo pogled.

V vašem domu naj bo vaše vodilo, da je najnujnejše že dovolj. Poskrbite, da je okoli vas čim manj različnih barv, da je čim manj hrupa (izločite vsako malenkost, ki povzroča hrup), čim manj predmetov na vidnem mestu (utrujajo vaš pogled in misli, ker vsak predmet povezujemo z nečem), naj bo čisto in urejeno, z naravno svetlobo večino časa.

Ne pravim, da si ne smete privoščiti razkošnih stvari. Pravim le, da si kupujte le tiste stvari, ki jih res potrebujete in ob tem ne glejte na ceno, naj bodo ti uporabni predmeti res uporabni in kvalitetni. Ne kupujte si množično stvari, ki jih sploh ne potrebujete in se vam nalagajo po vseh kotičkih stanovanja.

Izbirajte oblačila, ki izražajo vašo notranjost, ki so kvalitetna in udobna. Ne izbirajte oblačila glede na modne trende, ampak imajte svoj slog.

Vsak dan posebej je edina stvar, ki je res naša. Ni pomembno samo dejstvo, da imamo čas: pomembna je kakovost trenutka.

Ljudje si želijo imeti čas, nato pa se sprašujejo, kako bi ga zapravili. Vsak bi moral biti sposoben, če je to potrebno, dve ali tri ure čakati na vlak, ne da bi kaj počel, bil le sam s seboj.

Naše življenje je zapleteno, ker denarju ne pripisujemo pravega pomena. Denar je moč: moč, ki, če hočemo ali ne, oblikuje naše življenje. Denar naj postane vaš suženj in ne vaš gospodar.

Poslušanje glasbe, dotikanje mehke snovi, uživanje v vonju vrtnice ... vse to nas privlači povsem naravno in nam prinaša energijo in užitek.

Lepoto, v vseh njenih oblikah, nujno potrebujemo za srečo. Lepota je ena redkih stvari, zaradi katerih je vredno živeti. Ustvarjanje lepega življenja je najvišje poslanstvo.

Vse si poenostavite in življenje bo lepše!

Biti lep, pomeni biti predvsem tak, kakršen si v resnici. Vse naše napake in naše drobne težave so priložnost, da se naučimo spoznavati samega sebe in zoreti.

Ko ženska začuti, da je privlačna, taka tudi postane. Lepoto sestavlja več dejavnikov: samozavest, ponos, opazna navzočnost, hoja, zanos ...

Ne bodite žrtev svojega telesa. Zato skrbite zanj - pazite, kaj date na telo in kaj v telo.

Še nekaj kratkih nasvetov:

 • Zmanjšajte število naslovov v svojem telefonu, v svoji beležki.
 • Naučite se zavračati. V naši družbi je bolj sprejemljivo, da si ljubezniv in hinavski, kot pa naposreden in pošten.
 • Naučite se sprejemati.
 • Naučite se poslušati.
 • Pazite, kaj govorite. Če nimate povedati nič prijaznega, ne recite ničesar.
 • Ne kritizirajte drugih. S kritiziranjem ne poveste ničesar o drugih, pač pa veliko o vas samih.
 • Ne bahajte se. Ne razgrinjajte načel, ampak raje pokažite učinke tistih, ki se jih vi držite.
 • Naučite se odpuščati.
 • Ne pričakujte ničesar od drugih. Vi in res samo vi ste odgovorni za svoja dejanja.
 • Ne poskušajte spreminjajte drugih. Na druge lahko vplivate le, če ravnate tako, da si bodo želeli posnemati vaš življenjski slog, vaše vedenje in prepričanje. Vsi želijo posnemati tiste, ki žarijo od sreče.
 • Ostanite taki, kot ste v resnici.
 • Veliko berite, veliko pišite.
 • Potujte.

Iz knjige Umetnost preprostosti, Dominique Loreau