verjemite-in-videli-boste dr wayne w dyerVerjemite in videli boste; avtor: Dr. Wayne W. Dyer

"Ko se človekov um razširi, da bi sprejel novo zamisel, se nikoli več ne skrči na prejšnjo velikost." Oliver Wendell Thomas

Vi ste telo, z vsemi pravili in zakoni, ki veljajo za materijo, in hkrati tudi ne-telo, za katero veljajo popolnoma nasprotna pravila in zakoni. Znotraj istega telesa ste tako plahi kot napadalni. Ste leni in delavni. Največ priznanj požanjete, ko se najmanj trudite zanje. Močneje ko stiskate vodo, manj je držite v roki. Stvari, ki nas jezijo pri drugih, so lekcije, ki se jih moramo sami naučiti. 

Nekaj predlogov za osebno preobrazbo:

 • Vadite se v netelesnem razmišljanju o sebi in drugih.
 • Uporabite vajo opazovanja pri drugih ljudeh. Začnite opažati, kako uničujejo svojo zmožnost, da bi bili srečni in uspešni, ker se istovetijo samo s svojim telesom.
 • Potrudite se, da boste redno prestopali meje svojega dosedanjega območja udobja.
 • Potrudite se, da zase ne boste več uporabljali nalepk, samo da bi določili, kaj ste kot človeško bitje.
 • Začnite gledati na svoj um, svojo netelesno plat, kot na nekaj novega in čudežnega.
 • Vsak dan se očiščujte negativnosti in obsojanja, ki najmočneje zavirata osebno preobrazbo. Kadar koga obsojate, ne definirate njega, ampak sebe. Tistega, kar nas pri drugih najbolj moti, pogosto ne maramo prepoznati v sebi ali pa je to celo nekaj, česar nam primanjkuje.
 • Preverjajte, kako ravnate s svojim fizičnim, vidnim jazom.
 • Privoščite si čas za tiho meditacijo  v samoti.
 • Predvsem pa bodite blagi in razumevajoči do sebe. Posebno prijazno delajte s seboj takrat, kadar vam ni všeč, kar počnete. Prijaznejši ko boste do sebe, bolj samodejno se boste prijazno odzvali na druge.

Niste človeško bitje, ki doživlja duhovno izkušnjo. Ste duhovno bitje, ki doživlja človeško izkušnjo. 

"Če človek z zaupanjem stopa po poti svojih sanj in si prizadeva živeti, kakor si je zamišljal, potem bo doživel uspeh, kakršnega sploh ni pričakoval." Thoreau

Ne glede na vaše življenjske okoliščine ste vi scenarist, režiser in producent vaših notranjih filmov.

Ko boste dojeli, da vse tisto, kar ste si zmožni predstavljati, že obstaja, boste lažje prevzeli odgovornost za vse svoje življenje.

Če želimo uresničiti vizualizacijo v materialnem svetu, moramo biti voljni storiti karkoli, kar je potrebno za to.

Vedite, da neuspeh ne obstaja. To imejte nenehno pred očmi in dosegli boste vse, kar ste si zamislili. Nikoli ne doživite neuspeha, ampak preprosto ustvarjate rezultate.

Resnično razsvetljene duše vedo, da ne bodo umrle. Vedo, da je smrt samo prehodni stadij telesa in da v razsežnosti astralne misli ni pojavov, kakršna sta začetek in konec.

Vse, na kar v življenju naletimo, nas ima nekaj naučiti. Opustimo potrebo po tem, da bi preklinjali težave; rajši se ustavimo in poglejmo, kaj bomo ob njih lahko pridobili. Vse, kar preklinjamo in proti čemur se bojujemo, samo oslabi in zavira našo zmožnost, da bi v problemu videli priložnost.

Ljudje ne uvidijo, da bi lahko živeli kako drugače, in pogosto izberejo na videz lažjo možnost, zato da se prilagodijo večini. Mnogi od nas se odločijo, da bodo počeli isto kot drugi, ne da bi prej raziskali svojo nematerialno resničnost. Morda nismo pripravljeni sprejeti kritike, ki spremlja neodvisno razmišljanje. Morda nočemo videti, da smo več kot zgolj telo, ker smo se popolnoma poistovetili s takšnim pogledom na življenje. Morda se upiramo preprosto zato, ker nam je ta vidik človeškega tuj, in tisto, kar je tuje, je zastrašujoče.

Upiranje je bistven sestavni del strahu pred spremembo.

Preden zvečer zaspite, si v mislih narišite sliko, ki bo natančno ponazarjala tisto, kar si želite. V mislih si naslikajte samega sebe čisto takšnega, kakršni bi radi bili, in ugotovili boste, da začenjate samodejno ravnati v skladu s to novo podobo. Delajte tako, kakor da ste že tam, kjer bi želeli biti, in dejanja bodo sledila sama od sebe.

Vsak dan delajte z mislimi, namesto da bi se osredinjali na svoje vedenje. Vaše mišljenje je tisto, ki ustvarja vaše občutke in naposled tudi vaša dejanja.

To, kar vidimo, je dokaz tistega, kar verjamemo.

Svoje življenje v tem telesu spoštujte in slavite, namesto da bi ga preračunavali in predalčkali. Osvobodite se suženjstva času in živite polno v tem času, edinem, ki ga imate.

Lahko ste, kar želite, ne glede na to, kaj kdo reče ali stori, in ne glede na to, kaj ste sami delali in govorili v preteklosti.

Utripajoče srce ste in hkrati en sam srčni utrip v telesu, ki se imenuje človeštvo.

Albert Einstein: "Človeško bitje je del celote, ki jo imenujemo 'vesolje', del, omejen v času in prostoru. Sebe, svoje misli in občutke doživlja kot nekaj, kar je ločeno od preostalega, kot nekako optično prevaro zavesti. Ta prevara je za nas svojevrstna ječa, ki nas omejuje na naše osebne želje in na ljubezen do nekaj bližnjih ljudi. Naša naloga mora biti, da se osvobodimo iz te ječe, tako da razširimo krog svojega sočutja na vsa živa bitja in na vso naravo v njeni lepoti."

Preučite nalepke, s katerimi opremljate sami sebe. Z vsako nalepko se tako ali drugače omejite ali razmejite. Glejte nase kot na človeka. Nobene nalepke ne potrebujete.

Spoznajte, da sta potovanje in cilj ista stvar. Nikoli ne boste dokončno izoblikovani. Nikoli ne boste dosegli končnega cilja. Življenje je tranzicija in rast. Vsak korak poti, vsak dan vašega življenja je hkrati edinstveno doživetje in del celote, ki se imenuje življenje. Življenje je nekaj, kar se vam dogaja, medtem ko se ukvarjate z načrti za nekaj drugega.

Če se spoštujete, spoštujete tudi svoje drage. Če se zaničujete, potem to odseva v vašem ravnanju z najbližjimi.

Zmeraj se trudite, da bi se na sovraštvo odzvali z ljubeznijo.

V vsakem človeku, ki vstopi v vaše življenje, poskusite videti učitelja; kot tisti del vas, ki je pripravljen rasti. Ni naključje, da so trdna razmerja sestavljena iz nasprotij. Pogosto ljubimo človeka, ki predstavlja enega naših nerazvitih delov. Vzljubite navidezna nasprotja v svojem svetu, cenite jih kot darilo. In vedite, da vas tisti, ki vam povzročajo največ tesnobe, opominjajo, da vam tistega, kar čutite, bodisi primanjkuje ali pa si to želite. To je vaša učna situacija, ne pa problem drugih ljudi.

Pot, na katero stopate, je vaša, in lahko jo prehodite, kakor želite.

Ko se začnete zavestno zahvaljevati za vse, kar ste in kar imate - vodo, ki jo pijete, sonce, ki vas greje, zrak, ki ga dihate, in vse, kar je Božji dar - boste uporabljali misli (vse svoje bistvo) za to, da boste živeli v obilju in v svoji človečnosti.

Tisto, na kar mislite, se povečuje.

Obilje ni nekaj, kar si pridobimo. Je nekaj, s čimer se uglasimo.

Energija, ki jo izžareva vsakdo izmed nas, je odvisna od naših misli in od tega, kako dojemamo svet. Glejte ga z očmi, ki vidijo samo pomanjkanje, in pomanjkanje se bo povečevalo. Glejte ga z očmi, ki vidijo neomejeno obilje, in obilja bo vse več. Če imamo potrebo po tem, da bi posedovali predmete, filtriramo svoje vesolje skozi oči pomanjkanja - pa če nam je to všeč ali ne.

Takoj ko se prenehamo truditi s pridobivanjem, ugotovimo, da nam je na voljo vse, kar smo si kdaj želeli ali potrebovali.

Življenje v obilju ne pomeni kopičenja, ampak razvijanje duhovnega občutka spoštovanja do 'brezmejnosti' vsega.

Skrivnost je v tem, da se prenehamo osredotočati na to, česar nimamo, in usmerimo svojo zavest v spoštovanje do tistega, kar smo in kar imamo.

Ukvarjanje s tistim, kar radi delate, je temeljni kamen vašega obilja.

Ne verjamem, da gre pri obilju za kopičenje. Mislim, da gre za pogled na življenje in za spoznanje, da imamo vse, kar potrebujemo za popolno srečo, in navsezadnje za zmožnost, da slavimo prav vsak trenutek. Pri obilju gre za spoznanje, da ne potrebujemo ničesar drugega in da se bo pojavilo vse, kar bomo potrebovali, ko se bomo osredotočili na tisto, kar želimo pomnožiti.

Nekaj idej, ki vam bomo v pomoč pri ustvarjanju obilja:

 • Ne bodite proti ničemur! Potrudite se, da boste izražali vsa svoja stališča pozitivno, ne negativno. Na primer: Namesto da bi poskušali izgubiti telesno težo, poskusite negovati podobo sebe, ki vam je všeč.
 • Potrudite se, da boste vsak dan hvaležni za to, kar imate in kar ste.
 • Vsak dan si vzemite nekaj časa in opazujte, kako uporabljate svoj um.
 • Osebno se zavežite, da boste delali, kar vam je všeč, in ljubili svoje delo. Danes!
 • Ob vseh dobrinah, ki jih dobivate, se spomnite: "To si zaslužim."
 • Mehko in prijazno se opomnite: "Ničesar ne morem posedovati."
 • Uporabljajte afirmacije kot reden sestavni del svojega življenja.
 • Kadarkoli vas zamika, da bi dali manj, poskusite dati še malo več kot sicer.

Obilje ne pomeni posedovati stvari in se truditi, da bi jih dobili še več. Obilje v resnici pomeni razumevanje, da sta naša večnost in naše vesolje neskončna.

"Test visoke inteligentnosti je zmožnost, da sprejmemo v svoj um dvoje nasprotujočih si idej, pa smo še vedno sposobni delovati. Na primer: človek bi moral znati videti, da so stvari brezupne, pa biti vseeno odločen, da jih izboljša." F. Scott Fitzgerald