zakoni duha dan millman knjiga

Povzetek knjige Zakoni duha, Preproste in mogočne resnice o življenju

avtor: Dan Millman

"Ljudi ne moremo ničesar naučiti, lahko jim le pomagamo, da znanja odkrijejo v sebi." Galileo Galilei

Pazi, za kaj prosiš, kajti lahko se zgodi, da boš tisto tudi dobil. 

V vsakem od nas se nahaja ogromna zakladnica intuitivne modrosti. Prav tako se razkrivajo vsepovsod v naravi. 

ZAKON RAVNOTEŽJA: Če je težnost lepilo, ki drži vesolje skupaj, je ravnotežje ključ, ki odklepa njegove skrivnosti. Ravnotežje se nanaša na naše telo, um in čustva, na vse ravni našega bitja. Opominja nas, da z vsem, kar počnemo, lahko pretiravamo - stvari se lahko posvetimo preveč ali premalo. Če nihalo našega življenja ali navad zaniha preveč v eno smer, ga bo potem neizogibno zaneslo v drugo. 

Najhitrejši način, da najdeš središče, je ta, da se pretirano popraviš - da namerno vadiš nasprotje tega, kar si vajen početi. 

Če sprejemaš več kot daješ, čutiš to neravnotežje kot potrebo po povrnitvi in po dopolnitvi krožnega odnosa. Če daješ več kot sprejemaš, se čutiš izčrpanega in nazadnje nimaš ničesar več dati. 

ZAKON IZBIRE: Velika odgovornost svobodne volje (moč izbire) je naše breme in naš blagoslov. Naša prihodnost je v veliki meri določena z izbirami, za katere se odločimo zdaj. Okoliščin ne moremo vedno nadzorovati, vedno pa si lahko (in tudi si) sami izberemo, kako se bomo odzvali v katerikoli situaciji. Ko si ponovno prilastimo moč izbire, najdemo pogum, da polno zaživimo. 

Odločitev ne sprejemamo z besedami, temveč z dejanji. 

Če prevzamemo preveč odgovornosti za druge, so drugi prikrajšani za lekcije, ki izhajajo iz njihovih odločitev. Tisti, ki trpijo, potrebujejo naše sočutje in podporo, a če si oprtamo njihovo breme, jih oropamo njihove moči in samospoštovanja. 

ZAKON PROCESA: Proces vsako potovanje spremeni v niz majhnih korakov, ki jih opravljamo drugega za drugim, da dosežemo katerikoli cilj. Proces presega čas, nas uči potrpežljivosti, stoji na trdnih temeljih skrbne priprave in pooseblja zaupanje v naše razvijajoče možnosti. 

Prav tako kot iz majhnega želoda zraste velik hrast, prav tako kot reka potrpežljivo izdolbe kanjon v skalo, prav tako kot si ti iz nemočnega dojenčka zrasel v odraslega moža, lahko dosežeš vse, kar si želiš - in tudi boš dosegel - korak za korakom. 

Navdušenje določa hitrost hoje, a vztrajnost doseže cilj. 

ZAKON SEDANJOSTI: Čas je paradoks, razteza se med preteklostjo in prihodnostjo, ki obstajata le v naših mislih. Zamisel časa je dogovor misli in jezika, družbeni sporazum. Globlja resnica se glasi: imamo le ta trenutek. 

Svoj um lahko projeciraš v tako imenovano preteklost ali prihodnost, toda živeti ne moreš v nobenem drugem trenutku kot v sedanjosti. 

ZAKON SOČUTJA: Vesolje nas ne obsoja, le oskrbuje nas s posledicami, lekcijami in priložnostmi, da se s pomočjo zakona vzroka in posledice učimo in uravnovešamo. Sočutje je prepoznavanje, da vsakdo počne, kar zmore v okvirih svojih trenutnih prepričanj in sposobnosti. 

"Bodi prijazen, kajti vsakdo, ki ga srečaš, bije težko bitko." Platon

ZAKON VERE: Vera je naša neposredna vez z univerzalno modrostjo. Opominja nas, da vemo več, kot smo slišali, prebrali ali se naučili in da moramo le pogledati, prisluhniti in zaupati ljubezni in modrosti brezmejnega duha, ki deluje skozi vse nas. 

Vera ni slepa. Vsi vemo, da so nekateri ljudje nepošteni in nevarni in zato moramo biti na tem svetu močni in pazljivi. Arabski modrec je nekoč dejal: "Zaupaj v Alaha, toda priveži svojo kamelo."

Vera je prepoznavanje, da duh deluje v nas in skozi vsakega od nas - skozi vsako osebo in v vsakršnih okoliščinah. Vera je tudi prepričanje, da vse, kar se zgodi, služi nekemu višjemu dobremu, pa čeprav je videti obratno. 

Pazljivo poslušaj tiste, ki govorijo iz izkušenj, in sprejmi modrost, kjerkoli jo najdeš, toda zunanje vodstvo vedno pretehtaj v modrosti svojega lastnega srca. 

ZAKON PRIČAKOVANJA: Energija sledi misli; gibljemo se proti tistemu, kar si lahko zamišljamo, in ne dlje. Naše predpostavke, pričakovanja in prepričanja ustvarjajo in barvajo naša doživetja. Z razširjanjem svojih najglobljih prepričanj o tem, kaj je možno, spreminjamo svoje doživljanje življenja. 

Pomembno je raziskati svoja stara prepričanja in predpostavke ter dvome, ki nas uničujejo, jih nadomestiti z živimi podobami in ustvariti nova prepričanja, ki so osnovana iz jasnega namena. 

Resnični problemi obstajajo, a celo ko razmišljamo o težavah, ki kričijo na pomoč, se mi zdi najpametneje osredotočati se na pozitivni izid in na naš človeški potencial. Zakon pričakovanja nas uči, da to, na kar se osredotočamo, raste. Če se s težavami borimo, jih to le krepi, saj jim dajemo energijo. Zatorej se osredotočaj na rešitve in ne na težave. 


Že poznate knjigo Najdi svojo srečo in mir? >>


ZAKON CELOVITOSTI: Celovitost pomeni, da navkljub nasprotnim nagibom živimo in delujemo skladno z duhovnim zakonom in z našo najvišjo vizijo. V srcu celovitosti prepoznavamo, sprejemamo in izražamo svojo lastno notranjo resničnost in navdihujemo druge, a ne z besedami, temveč s svojim zgledom. 

"Ni pomembno, da zmagam, a pomembno je, da sem pristen. Ni pomembno, da uspem, a pomembno je, da se izkažem vrednega svetlobe, ki je v meni." Abraham Lincoln

Zakon celovitosti govori o tem, kaj navkljub nasprotnim nagibom živimo v skladu z našo najvišjo vizijo - o tem, kako naj se vedemo, ko nas nihče ne opazuje.

Ko boš umrl, te ob nebeških vratih nihče ne bo vprašal, ali si bil svetnik, vprašali te bodo, če si bil ti ti.

ZAKON DELOVANJA: Ne glede na to, kaj čutimo ali vemo, ne glede na to, kakšne so naše sposobnosti ali talenti, oživi jih le dejavnost. Mnogi razumejo pojme, kot so zavezanost, pogum in ljubezen, toda zares jih spoznamo šele, ko jih lahko udejanjamo. Delovanje vodi k razumevanju in dejavnost spremeni znanje v modrost. 

Življenje na tem svetu zahteva več kot le sanje in dobre namene; zahteva delovanje. 

Ne glede na to, kaj veš ali kdo si, ne glede na to, koliko knjig si prebral ali kakšne sposobnosti imaš - le delovanje lahko možnosti obudi v življenje. 

Spreminjanje idej v dejanja zahteva energijo, žrtev, pogum in srce, kajti delovanje je tveganje. 

Prisluhni modrosti svojega srca. Tako boš vedel, kdaj obmirovati in kdaj zagrabiti trenutek. 

ZAKON CIKLUSOV: Svet narave se giblje v ritmih, vzorcih in ciklusih - minevanje letnih časov, gibanje zvezd, plima in oseka. Letni časi ne priganjajo drug drugega in oblaki ne tekmujejo z vetrom proti nebu. Vse stvari se zgodijo ob svojem času - dvigovanje in upadanje in dvigovanje - kot valovi morja v ciklusih časa. 

"V srcu vsake zime leži dehteča pomlad in za tančico vsake noči čaka smehljajoča se zora." Kahlil Gibran

Vse, kar se dviguje, bo padlo, in vse, kar pada, se bo ponovno dvignilo. 

Uživaj v bleščeči lepoti zimskega dne in v soparnih dneh poletja, kajti vsak letni čas, vsak dan in vsak trenutek se hitro potopi v preteklost in prav takšnega nikoli več ne bomo videli. 

Modrost je vedeti, kdaj delovati in kdaj mirovati, kdaj govoriti in kdaj molčati, kdaj delati in kdaj počivati, kdaj zajahati energijo rastočega ciklusa in kdaj se obrniti navznoter in čakati na naslednji rastoči val. 

Ljudje smo kot oreh. Če ga skušaš odpreti ob napačnem času, je to skoraj nemogoče, ko pa je zrel, samo pritisneš na pravo mesto in z lahkoto se odpre. 

ZAKON PREDAJE: Predaja pomeni, da sprejmemo ta trenutek, to telo in to življenje z odprtimi rokami. Predaja pomeni, da nismo sami sebi napoti ter da živimo skladno z višjo voljo, ki se izraža kot modrost srca. Predaja je veliko več kot pasivno sprejemanje, saj vsak izziv uporabi za duhovno rast in širjenje zavesti. 

Zakon predaje nas uči, naj sprejemamo, karkoli se zgodi v našem življenju, vendar to ne pomeni, naj pasivno prenašamo, česar ne maramo, naj se ne zmenimo za krivice ali naj drugim pustimo, da nas mučijo ali nadzorjujejo. Prava predaja je dejavna, pozitivna in samozavestna - ustvarjalno se zavežemo, da bomo dane okoliščine cenili in jih čimbolje izkoristili. 

Če bi treniral atletiko, bi ti trener morda nekega dne podelil priznanje, naslednji dan pa bi od tebe zahteval izjemne napore. Vse to bi lahko sprejel - ali celo cenil - kot del svojega treninga. Isto velja v vsakodnevnem življenju, kajti tvoj duh je tvoj trener in življenje je tvoj trening. 

Vse je lažje govoriti kot delati. Zato začni z malim. 

Začni tako, da se v vsaki situaciji vprašaš, kaj je resnično najbolje za vse vpletene. 

Pomembno je opuščati vsakršno navezanost na zmago, varnost ali želene izide. Bolj ko se osvobajamo navezanosti, bolj smo svobodni.  Odrekanje navezanosti ne pomeni, da se odpovemo svoji hiši ali posvetnim dobrinam. Odrekanje navezanostim je notranje dejanje, pripravljenost, da sprejmemo, karkoli se zgodi. 

Ne zapravljaj energije za upiranje ali razburjanje nad okoliščinami, na katere nimaš vpliva. 

ZAKON ENOSTI: Na Zemlji se pojavimo kot posamezna bitja z različnimi usodami, toda prav tako kot je vsaka dežna kaplja del morja, je tudi vsak od nas del oceana zavesti, telesa boga. Poiščite ljubezen in notranji mir globoko znotraj najvišje resnice, ki pravi, da vsi pripadamo eni družini. Odvrzite prtljago strahu, zavisti in zamer in poletite kvišku na krilih razumevanja ter vstopite v brezmejno deželo sočutja. 

"Kdaj pa kdaj si dobro oglej nekaj, kar ni ustvarjeno z rokami - goro, zvezdo, rečni zavoj. Tam boš našel modrost in potrpežljivost, predvsem pa zagotovilo, da na svetu nisi sam." Sidney Lovett

Iz knjige Zakoni Duha, Dan Millman