andrej pesec knjiga zenske in moskiPovzetek knjige ŽENSKE IN MOŠKI (odnosi, komunikacija in harmonija), avtor Andrej Pešec

Napeta in pogosto nezdrava interakcija med damami in moškimi je eden glavnih vzrokov za to, da živimo v svetu, kjer imamo vse, hkrati pa nič, saj ženske in moški drug drugemu - namesto da bi si pomagali - pogosto, milo rečeno, raje - nagajamo. 

"Ko bomo pravilno zastavili čiste odnose med ženskami in moškimi, se bo uredilo vse drugo." Aleksandr Hakimov

Inteligentni izvršujejo svoje dolžnosti in spoštujejo pravice drugih, manj inteligentni pa počnejo ravno obratno. 

Chanakya Pandit, Aleksandr Hakimov in spisi modrosti učijo, da ženske napram moškim doživljajo vse občutke do devetkrat globlje - tako užitek kot bolečino. 

Naloga vsakogar izmed nas je, da usvoji in obudi ravnovesje avtentičnih ženskih (nežnost, ljubeznivost, toleranca ...) in moških kvalitet (odgovornost, odločnost, disciplina ...), saj so danes ženskam, ironično, pogosto bolj podobni moški, moškim pa - ženske. 

Tudi znanost uči, da pri moških naenkrat delujeta bodisi leva polovica možganov (čustvena) bodisi desna (razumska), kar pomeni, da lahko obenem uporablja samo razum ali pa samo čutila in čustva ali ego. Ženska, nasprotno, vedno uporablja vse hkrati. 

Zelo pomembno je, da moškega vodita intuicija in razum, ne pa čustva, čuti ter ego.

Kombinacija zrele ženske in moškega daje čudežni rezultat, saj lahko en drugemu pomagata doseči domet in razviti kvalitete daleč višje od tistih, ki bi jih sicer dosegla, če bi si zanje prizadevala sama, vsak zase. 

Ženske razmišljajo na glas, kolektivno, moški pa tiho, individualno. Prav tako moški navadno govori, ko pride do zaključka, ženska pa, da pride do zaključka. 

"Srečna ženska ustvari rajsko atmosfero, izkoriščana pa psihično uniči tistega, ki jo zlorablja. Tak je zakon narave. Srečna ženska je vir sreče in čudežne dobrobiti za vso družino." Dr. V. O. Ruzov

Moški naj bi bil zaščita družine v obliki fizične moči in razuma, ženska pa v obliki izjemne intuicije. 

Recept za dober odnos med moškim in žensko je precej preprost - ženska ne sme nikdar nespretno kritizirati moškega za njegove dobronamerne napake, moški pa ne sme nikdar vznemirjeno kritizirati ženske za njeno razpoloženje. 

Ko moški v očeh ženske izpade luzer ali slabič, je to zanj huje kot javna sramota. Nikar ne delajte tega in raje pomislite - izrečene besede ni enostavno povleči nazaj. 

"Besede, ki jih govoriš, postanejo hiša, v kateri živiš." Hafiz

Nobenega smisla ni, da kažemo s prstom, kdo je kriv za kaj. Nihče ni kriv za nič, vsak pa je odgovoren za vse  -  za vse, kar se mu dogaja v življenju. 

Naslovite njegov razum, nikakor ne gazite po njegovem egu ali pritiskajte na njegove emocije. To mu skušajte povedati čim mirneje. S primerno predpripravo. Če želite, da vam moški izražajo svoja čustva, jih začnite same primerno izražati moškemu. Presenečene boste. S tem ne pridobite le na poglobljeni komunikaciji in odprtosti moškega; s tem si zagotovite tudi njegovo zvestobo. Moški smo na področju čustvene inteligence manj inteligentni, zato potrebujemo pomoč žensk. Potrpežljivih in ljubeznivih žensk. 

Z veseljem se vam bo moški zaupal in odprl, le ne takrat, ko boste to želele ve, ampak takrat, ko bo to želel in začutil on. Kaj pa najbolj "odpira"? Brezpogojna ljubezen, zaupanje in svoboda. 

Tudi moški naj ženski iskreno kaže in izraža občutke naklonjenosti. Redno, vsak dan. Ni pa dobro, če ji razkrije vse svoje šibkosti, frustracije in strahove. Ženska moškemu, ki se tudi sam očitno trese kot šiba na vodi, ne bo mogla in želela zaupati še svojih skrbi in problemov, saj bo videla, da ne zna poskrbeti niti za svoje izzive. 

"Vsak moški z veseljem uresniči želje ženske, če mu jih le ta predstavi pravilno. Prošnje ne bo nikoli zavrnil, saj mu to daje občutek, da je sprejet, zaželen in da mu ženska zaupa. Pravi moški želi žensko vedno osrečiti, vendar kot izraz ljubezni, ne obveze." Ruslan Narushevich

Moški živi za to, da bo ustregel ženski, ne želi pa ustreči nekomu, ki to od njega pričakuje ali celo zahteva. 

Moški obožuje vlogo zaščitnika. Moški živi za to, da  lahko skrbi za nekoga. Če tega nima, ima občutek, da živi zaman. 

Moški živi za to, da ustreže ženski, danes pa sodobne ženske učimo, da je to znak šibkosti. Neumnost. To je znak ženske moči! 

Noben moški pa ne more poskrbeti za žensko, če mu tega tudi sama ne dovoli. 

Za žensko je zelo pomembno, da moškim pristopa na ženski način - kot ženska. Če želi imeti moč in vpliv nad odraslimi otroci in partnerjem, do njih ne sme pristopati dominantno, saj jih bo odrivala od sebe. Obnaša naj se kot ženska, to pomeni, da jasno kaže svojo ženstvenost, nežnost, ranljivost, mehkobo in dostojanstvo, hkrati pa seveda ne sme dopuščati, da domači živijo lahkomiselno ali da jo kakorkoli izkoriščajo. 

Znanost o komunikaciji je ena najpomembnejših in najkoristnejših veščin. Zlasti za ženske. Dama, ki to obvlada, lahko zaživi kot princeska, preskrbljena z vseh strani. 

"Moško inteligenco primerjamo z lokomotivo: da spelje, potrebuje ogromno energije, ko pa se enkrat premakne, je nič več ne ustavi. Žensko inteligenco primerjamo s peresom: leta se in tja, poskusi eno in drugo dieto, eno vrsto telovadbe in drugo, zalo težko pa se nečesa drži na dolgi rok." Dr. O. G. Torsunov

"Ženske lepoto kažejo - na zunaj so zelo nežne, mehke in dobre, znotraj pa včasih ostrejše Moški lepoto navadno skrivajo - navzven delujejo precej grobo in ostro, njihovo srce pa je pogosto zelo mehko." Dr. O. G. Torsunov

Če moškega odkrito obsojaš in kriviš za njegove napake, mu s tem jemlješ možnost in željo, da jih tudi odpravi. Redke genialne ženske znajo v moškem spretno zbuditi željo po spremembi, tako da mu pokažejo lastno bolečino in nemoč. 

Sodobno, jasno poudarjanje neodvisnosti in samostojnosti žensk njim samim povzroči veliko več škode kot koristi. Razume se, seveda, da je vsak svobodna, neodvisna oseba, a psihologija družine deluje tako, da začne moški razvijati najboljše kvalitete, če mu da ženska občutek, da je odvisna od njegove zaščite in opore, da je nepogrešljiv za preživetje družine. 

Ko moški dobi občutek, da nekdo verjame vanj, začne razvijati samozavest, odgovornost in odločnost. Veliko prej se zgodi, če ga navdihne ženska. 

Zdrava ženska je ženska, ki svoja čustva redno izraža in deli z drugimi. 

Nikar ženski ne kritizirajte frizure ali nohtov. Niti na pamet moškemu na sme priti, da bi se norčeval iz telesa ženske. Moškemu pa nikar ne rušite njegovih stališč. 

Ena največjih napak, ki jih moški delamo v komunikaciji z ženskami, je ta, da ne razumemo, da ženska navadno niti ne potrebuje našega nasveta, ko govori o svojih težavah, izzivih in skrbeh. Preprosto potrebuje nekoga, da jo posluša, sliši, čuti in razume. 

Moški se najlažje umiri tako, da se umakne, ženska pa se navadno umiri tako, da govori in da jo ob tem nekdo razume. 

Moč ženske je sorazmerna ljubezni, ki jo nameni svojemu dragemu. Ženska oškega popolnoma osvoji z zvestobo (fizično in čustveno), zaupanjem, nežnostjo, ranljivostjo, plemenitostjo in dostojanstvom, nikakor pa ne z osornostjo, gospodovalnostjo in bojem. 

Ena največjih napak, ki jih danes radi delamo, je, da počnem morda prave stvari, a ob nepravem času. Govorimo, ko bi morali poslušati ... Molčimo, ko bi morali govoriti ... Bedimo, ko bi morali spati ... Spimo, ko bi morali bedeti ... Rojevamo, ko bi se morali že skoraj upokojevati ... 

"Ko pride moški domov, mora dobiti občutek, da je dobrodošel. V prvih petnajstih minutah, ko se vrne domov iz službe, ga ženska ne sme kritizirati ali od njega karkoli zahtevati. Kar 87 % zahodnih žensk se tega ne drži, kar vodi v žalostno resničnost, prepire in ločitve." Dr. Rami Bleckt

Moški je bojevnik. Moški deluje zunaj. Prizadeva si razširiti svoj vpliv. Zanj je družina kot umik, kjer se lahko spočije in dobi navdih. 

"Ženske se pogosto pritožujejo, da moški doma samo počiva in lenari ali pa komaj čaka, da gre iz hiše, saj ne razumejo, da moški dom aenergijo kopiči, v službi pa jo porablja. Tako je ženi, ki mu to mogoča, neverjetno hvaležen. Vendar mora biti seveda tudi ona spočita, zadovoljna in preskrbljena. Ker pa so ženske zgarane, saj v službe vlagajo ogromno energije, jim zmanjka moči za dolžnosti doma, kjer imajo ključno vlogo, katere si ne morejo privoščiti ne opraviti, kaj je cena sicer zelo visoka." Dr. O. G. Torsunov

 

... (se nadaljuje, še berem) ... 

 

Iz knjige ŽENSKE IN MOŠKI (odnosi, komunikacija in harmonija), avtor Andrej Pešec

 

BREZPLAČNO: Mala knjižica smeha in navdiha

Rabiš nekaj za inspiracijo? Za srce? Za trebušne mišice? Nekaj modrosti babic? Ali samo učke spočit’? Vse v knjižici …

Mala knjižica smeha in navdiha
Brezplačna knjižica

.
Zapri