Čeprav mi Amerika ni ravno vzor, kako živeti, me je vseeno potovanje tam naučilo nekaj izjemnih zadev, katere si želim vsaj delno in prilagojeno vnesti v naše okolje. Naprimer naš pogled na padce, neuspehe.

Američan je tako lepo povedal eno bistvenih razlik med njimi in nami.

»Veš, kaj je glavna razlika med nami, Američani, in vami, Evropejci? Zmožnost pasti!

Če tu poizkusiš in tvegaš vse, a ti ne uspe, propadeš - ti bomo rekli, da je to OK.

Če se pobereš in ponovno poizkusiš in predano delaš, ti morda malo uspe, a spet propadeš - dobiš APLAVZ, saj je pohvalno, da zbereš toliko poguma, da greš po padcu ponovno na to pot.

Če se ponovno pobereš in greš dalje, zopet predano delaš, ti spet malo uspe - si HEROJ.

Če nato zopet propadeš, a ne odnehaš, ponovno predano delaš in dosegaš uspehe - si KRALJ.

In če nato še enkrat propadeš, a se znova pobereš in greš dalje, predano delaš, tvegaš vse, kar imaš, in ti uspe - si BOG!

In take zgodbe dajemo v javnost.«

richard branson padci

Večkrat so mi omenjali zgodbe nam znanih ljudi, kot na primer:

  • Colonel Sanders - njegov slavni recept peke piščanca so zavrnili vsaj tisočkrat, preden ga je sprejela ena restavracija in tako se je začel Colonelov imperij.
  • Henry Ford - njegovi prvi podjetji sta propadli, preden je ustanovil slavni Ford Motor Company in postal eden izmed treh najbogatejših in najbolj slavnih ljudi tistega časa.
  • Walt Disney - režiserja in animatorja so odpustili s pojasnilom, da mu manjka izvirnih idej in domišljije.
  • Richard Branson - nima zgolj uspešnih produktov; med drugim je ustanovil tudi Virgin Cola in Virgin Vodka, ki nista uspela.
  • Thomas Edison - učitelji so mu rekli, da je preneumen, da bi razumel karkoli. Imel je več kot 9000 neuspelih poizkusov, preden je razvil uporabno žarnico. Kasneje je rekel, da ga je vsak neuspeli poizkus naučil nekaj novega, torej so bili vsi neuspehi zgolj koraki do uspeha.
  • Marilyn Monroe - igralko so odpustili jo iz produkcijske hiše FOX, ker je njen producent trdil, da ne zna igrati in ni privlačna.
  • Mark Cuban - preden je uspel (svoje podjetje Broadcast je prodal gigantu Yahoo), je bil neuspešen pri mnogih opravilih, celo kot natakar ni znal odpreti steklenice vina in kuhar. O svojih napakah je povedal: »Ni pomembno, kolikokrat se zmotiš, pomembno je, da imaš vsaj enkrat prav. Velikokrat sem bil videti neumno, a vsakič sem se nekaj novega naučil.«
  • Michael Jordan - v srednji šoli ga niso sprejeli v košarkarsko moštvo; odšel je domov, se zaklenil v sobo in jokal. »V svoji karieri sem zgrešil več kot devet tisoč metov na koš. Izgubil sem skoraj tristo tekem. Šestindvajsetkrat so mi zaupali odločilni zmagoviti met ... in sem zgrešil. Grešil in izgubljal sem znova in znova. In prav zato sem uspel!« je dejal.

Američan je nadaljeval: »Kaj pa pri vas? Komaj se najde kdo, ki se upa izpostaviti in biti drugačen od množice. Če enkrat poizkusiš in tvegaš vse, kar imaš, a ti ne uspe, propadeš, si norec. Ljudje te pogledajo in se pogovarjajo: 'Čisto prav mu je! Smo mu rekli, da se bo to zgodilo! Če bi bil zadovoljen z manj, do tega ne bi prišlo! Sam si je kriv, ker je preveč požrešen!'. Poleg tega si kriminalec in te pošljejo v zapor ali vsaj česa obtožijo. Pa to še niti ni najhuje. Skupnost te izloči, kot da si nekaj negativnega, tvoje otroke pa označijo za slabe, ker prihajajo iz take družine. Kot da vam nekako niti ni dovoljeno propasti, niti pasti. Zato si tudi manj upate in na koncu manj dosežete.«

Ker je naše okolje tako kruto do neuspehov in padcev, smo ljudje postali pasivni. Močen strah pred padci nas zadržuje, da si niti ne drznimo poizkusiti in uresničiti lastnih želja in idej. Veste, koliko dobrih idej in izjemnih talentov na ta način potlačimo ...

Padci v naših življenjih so bili, so, in bodo. Dejstvo. Zato se mi zdi napačno, da se osredotočimo v to, kaj početi, da ne pademo. Ker padli bomo. Slej ali prej. Žal. Raje se vprašajmo: kaj storiti, da se po padcih čim prej poberemo (in se ne smilimo sami sebi ter za vse krivimo ostale), se iz njih česa naučimo in gremo dalje.

Če se osredotočimo le na to, kako NE pasti, bomo vedno ostali pasivni. Če pa padce sprejmemo kot nekaj običajnega, kot nekaj, kar se bo zgodilo, a že razmišljamo o tem, kako se hitro pobrati in iti naprej, si bomo v življenju mnogo več upali poizkusiti, testirati, biti hitrejši, bolj dejavni, bolj ustvarjalni ... in posledično zagotovo bolj uspešni.

Če bi boginja zmage govorila angleško, bi dejala: JUST DO IT. Če po padcu NE ostaneš na tleh, zagotovo ne boš poraženec!

Iz knjige Ameriški milijonarji so spregovorili >>