speca-deklica-lara-sotlar-urankar-Avtorica: Lara Sotlar Urankar

Knjiga Speča deklica; Še vedno je čas, da postanete vse, kar ste si vedno želeli. Verjetno prva slovenska knjiga, ki med drugim tudi razkriva delo v farmacevtskem podjetju.

"Otrok lahko odraslo osebo nauči tri stvari: kako biti srečen brez razloga, kako biti vedno zaposlen in kako iskati tisto, kar si želite s celim svojim bitjem.« Paulo Coelho

»Mami, kaj si želela postati, ko si bila stara toliko, kot sem zdaj jaz?« me vpraša osemletna hči Luri. Tišina je silila v najgloblje zakopane želje srca. Njene besede so zbudile mojo notranjo deklico. Nekoč davno sem deklico z velikimi sanjami, pričakovanji, hrepenenji, razočaranji, z žalostjo in bolečino zaprla v predal. Zatem sem ugasnila luč. Življenje je teklo svojo pot. Luri mi je pomagala, da sem spet priklicala zatajene dele sebe.

»Želela sem biti pisateljica,« ji povem.

»Veš mami, pisateljica še vedno lahko postaneš. Jaz ti bom pomagala. Skupaj s teboj bom sedela in pisali bova knjigo. Ti določi ceno in jaz bom vse prodala. Obljubim,« je navdušeno in zelo prepričljivo rekla Luri.

luri-urankar-knjiga-jaz-si-upam-kaj-pa-ti-modrosti-osemletnice

Luri s svojo knjigo JAZ SI UPAM. KAJ PA TI?

Te njene besede so segale globoko v moje srce. Danes ima Luri pri svojih osmih letih svojo prvo knjigo JAZ SI UPAM. KAJ PA TI? >>, in jaz svojo.

Nekje v nas živi še vedno majhna, speča deklica, ki jo je treba prebuditi.

»Kako lahko svojima otrokoma vsak dan znova govoriš, da sta lahko uspešna v vsem, za kar se odločita ... Kako bosta verjela, da so sanje uresničljive, če si sama že davno pozabila na svoje?« sem se spraševala.

»Veliko hujši problem kot teža šolskih torb in količina učenja je to, da je otrok 'vreden' toliko, kolikor je vreden njegov uspeh, in da se po tem meri 'vrednost' njegovih staršev.« dr. Metka Mencin Čeplak

Srečna sem, ker nimam nikakršnih pričakovanj, kaj naj bi moja otroka postala. Želim si le, da bosta delo, ki si ga bosta izbrala, opravljala s srcem.

Ko pišeš knjigo, odpreš svoje srce. Bralci spoznajo, kdo v resnici si. Svetloba, v kateri bom žarela, ko bom živela v svoji polnosti, bo vidna naleč naokoli. In tega me je bilo strah. Da bom jaz tista, ki bom vidna. In drugi zavistni.

Če se s svojim strahom soočite, ga tako odženete, cesta pred vami se bo odprla in z lahkoto boste stopali po njej.

Ne prenašajte bremena svojih neuresničenih želja na svoje otroke. Čeprav pozno (bolje kot nikoli), ulovite svoje sanje in pomagajte otrokom uresničiti njihove!

Mama je res ena sama. Neprecenljiva. Ustavite se. In najprej poskrbite zase.

Preden sodiš, poglej okoli sebe in tudi sebe. Nato si upaj soditi.

»Obstaja samo en način, da se počutimo dobro: naučiti se moramo biti zadovoljni s tem, kar nam je bilo dano, in ne vedno zahtevati tistega, kar nam trenutno manjka.« Theodor Foutein

Danes pri svojem delu v službi uživam, lahko sem kreativna, počutim se svobodno in rada imam tako svoje sodelavce kot svoje stranke. Zato še vztrajam. Potem uspeh pride sam od sebe. Če vsega tega ne zmorete: ODIDITE. Poiščite si drugo službo.

Zdaj moraš biti tukaj, da se nečesa naučiš. Sprijazni se in to sprejmi. Ko boš ta del osvojil, se boš osvobodil in lahko boš letel proti cilju. Nikoli ni prepozno.

»Živeti pomeni, ne čakati, da nevihta mine, živeti pomeni, naučiti se plesati v dežju.« neznani avtor

Nasmeh reši marsikatero neprijetnost. Močan stisk roke, pogled v oči in nasmeh, so še vedno naše najmočnejše orožje.

»Nikoli se ne oziraj na to, kaj pravijo kritiki. Nobenemu kritiku še niso nikoli postavili spomenika.« Jean Sibelius

Ljudje smo zmožni prenesti veliko več, kot mislimo.

Vedeti moraš, kdaj je čas, da umolkneš in poslušaš. In vedeti moraš, kdaj je čas, da govoriš.

Spremenite besedo prodajam v pomagam in rezultati bodo prišli samo od sebe.

Ne delaj drugim tistega, česar sam nočeš, da drugi delajo tebi.

Premalo sprašujemo. Če te kaj zanima, ali ne veš, pri čem si, vprašaj. Bodi neposreden in odkrit. Ni nujno, da boš dobil odgovor, si pa poskusil. Pogosto nas zavedejo predvidevanja.

Bodite hvaležni za tiste, ki vas potisnejo iz območja ugodja in vas silijo, da začnete na vse gledati z drugačnimi očmi. Omejitve so le v naših glavah.

Kako razmišljajo veliki Učitelji?

  • Vse je mogoče.
  • Slišati želijo rešitve, težave jih ne zanimajo.
  • Edina stalnica so le spremembe.

Cenite tiste, ki vam »dajejo kruh«.

Sliši se 'noro', toda zahvalite se za nove priložnosti in bodite hvaležni ljudem, ki so vam z odpovedjo dela omogočili pot do njih. Omejitve si postavljamo sami. Vedno moramo sanjati 'na veliko'.

Vse, kar delate, delajte s srcem.

Bodite tako pogumni, kot so ljudje, ki se vsak dan borijo zase ali za svoje bližnje.

»Ne čakaj na ta udarec, temveč začni prej. Razmišljaj malo, naredi kaj dobrega, pojej kaj 'zdravega', predvsem pa – poskušaj biti čim boljši človek, vsak dan. To bi moralo biti vodilo vseh, ki so dobili vstopnico, da se pojavijo v telesni obliki na tem planetu. Izkoristimo vendar to karto in naredimo svet boljši!« Alen Kobilica

»Imam lastnost, da mi ljudje zaupajo in se poleg mene dobro počutijo, a tega se nisem zavedala, bila sem tipična slovenska punčka, ki mora biti pridna, in nisem vedela, kdo v resnici sem. Desetletja sem se trudila, kot veliko ljudi, da bi bila drugim všeč, in delala to, kar rečejo. Sem čedalje manj pridna, čedalje bolj pristna.« Zvezdana Mlakar

Otroci si vedno želijo imeti srečna oba starša.

Kako je vse enostavno, če si vzamemo čas za klepet in razkrijemo komu svoje želje!

Bodite vzor svojim otrokom!

Speča deklica se je prebudila. Danes sije v vsej svoji lepoti. Izpolnile so se ji sanje. V roki držite njeno knjigo. Najlepša hvala!