Tokrat ne "backpackersko" ampak bolj uživaško potovanje. 🙂

Mauricius je čudovit majhen otoček blizu Madagaskarja.

IMG_5364-768x431

Mauricius je znan predvsem po čudovitih plažah. In so res čudovite! 🙂 Poleg tega je možno videti vulkanski krater, nekaj slapov in jezer, njihove templje, plantaže sladkornega trsta in čaja ... Hm, verjetno je še kaj. Najbolj sem bila navdušena nad dvema ZOO-jema. Res da sta majhna, a izredno zanimiva! V prvem se lahko sprehajate z levi! Ja, dobesedno greste na sprehod z levi in jih sproti božate. Čudovita dogodivščina!

V drugem ZOO-ju se sprehajaš med velikanskimi želvami. Lahko se jih dotikate, božate ... Tudi nepozabno doživetje!

IMG_5671

Bila sem očarana nad prijaznostjo vseh domačinov. Še nikjer na potovanju nisem čutila take pristnosti, prijaznosti, skrbi za turiste. Živijo za prepričanje: "Turisti so tu zato, da se imajo lepo. In mi jim moramo to priskrbeti."

Veste, kdo mi je najbolj polepšal potovanje? Ne boste verjeli - ČISTILKA! Vsak dan me je pozdravila, nadišavila sobo, pustila rožice. In ne le to - ko je opazila, do so mi všeč te rožice, mi jih je zgodaj zjutraj potiho prinesla pred vhod sobe. Ko sem odprla vrata, sem najprej zagledala te rožice! Ko sva šla domov, je celo prišla do mene, da se poslovi. Čudovita ženska!

Kot po vsakem potovanju, lahko tudi zdaj rečem, da je povsod lepo, a doma še vedno najlepše! 🙂

Na poti domov sem imela na letalu ogromno časa za razmišljanje ... Veste, kaj sem ugotovila?

Več ko potujem, vedno MANJ razumem ljudi, ki se pritožujejo nad našo državo. In vedno BOLJ razumem ljudi, ki se pritožujejo čez nas, Slovence. 

Dolgo sem to drugo zanikala, ker imam res rada našo Slovenijo, naše lepote in vse ljudi. Ampak počasi spoznavam, da smo res zaprti, sumničavi, da je res sosed nevoščljiv sosedu in da na splošno iskreno ne privoščijo uspeha en drugemu.  In izredno izredno smo v splošnem negativni.

Ljudje po svetu živijo v mnogo slabših razmerah, imajo težavo s pitno vodo, nimajo denarja, nimajo hrane, hodijo bosi, živijo v ubogih majhnih barakah, se bojujejo z boleznimi zaradi nečistoče, nimajo dobrih zdravstvenih razmer in niso vsi zadovoljni s politiko ... Ampak ljudje so bolj srečni kot smo Slovenci. Znajo se zabavati, veseliti, objeti in poljubiti.

Ljudje ne poznajo depresije, poznajo pa vsak kotiček narave v lastni državi. In ljudje so pozitivni, nasmejani. Iskreno pomagajo en drugemu in si vzamejo čas za vsakogar. In iskreno si privoščijo uspeh ter ga skupaj praznujejo.

Včasih mi je bilo kar neprijetno zaradi vse prijaznosti in ustrežljivosti ljudi po svetu. Ker nisem tega vajena. In prva misel je bila - kaj hoče od mene. Ampak ljudje so le prijazni, nasmejani ... Kar težko to opisati, a vidi se, da imajo tudi ob slabi volje v očeh iskrico pozitivnosti, sreče in prijetnosti. In občutek, biti s temi ljudmi, JE drugačen kot v Sloveniji.

Pri nas je kar je čudno, če neznanec pride do nas, nas pozdravi, se nasmeje, se začne pogovarjati, nam kaj pomaga ... To v drugih državah NI čudno ...

Slovenci nismo taki ... pa tako lepo državo imamo, tako dobre razmere in tako visok standard življenja ... Kar malo žalostno.

Saj so povsod izjeme, tako pri nas, kot pri narodih po svetu, a v splošnem sem do sedaj doživela tako, kot sem opisala zgoraj.